Cementas kalkbrott vid File Hajdar. Foto: Patrik Widegren /SVT

Nu ska domstolen avgöra Cementas framtid på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Cementas har ansökt om att få fortsätta sin kalkbrytning i Slitetrakten i fyra år till. På måndagen startar huvudförhandlingarna i Mark- och miljödomstolen.

Cementa är Sveriges största producent av cement. Målet har fått stor uppmärksamhet det senaste året då risken för cementbrist i byggindustrin är överhängande om Cementa inte kan fortsätta att bryta kalk.

”Vi har en komplett ansökan och vi är trygga med att vi tagit hänsyn till alla relevanta aspekter och konsekvenser av den sökta verksamheten. Vår ambition är att visa hur en hållbar cementtillverkning kan fortsätta att bedrivas i Slite” säger Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelberg Materials Sverige, i ett uttalande på Cementas hemsida.

Kampen om kalket på Gotland

Förbereder längre brytning

Domstolen ska nu besluta om ett kortare bryttillstånd på fyra år i de befintliga kalkbrotten i Slite och File Hajdar. Under denna tid ska företaget förebereda en mer omfattande ansökan om ett betydligt längre tillstånd om 20-30 år. Denna ansökan planerar man att lämna in under våren 2023.

Motparterna, bland andra Naturvårdsverket och länsstyrelsen på Gotland, säger nej till fortsatt brytning med anledning av den osäkerhet som finns kring påverkan på grundvatten och naturvärden.

Förhandlingen i mark- och miljödomstolen pågår den 24 – 27 oktober och en dom väntas meddelas kring årsskiftet.

Cementas kalkbrytning

Cementa har under årtionden haft tillstånd att bryta kalk i sina kalkbrott: Västra brottet och File Hajdar i Othem.

Den 31 december 2021 skulle tillståndet gå ut och bolaget hade därför långt tidigare ansökt om ett nytt 20-årigt tillstånd.

Den 17 januari 2020 sade Mark- och miljödomstolen ja och gav Cementa sitt nya tillstånd. Domen överklagades.

Den 6 juli 2021 avvisade nästa instans, Mark- och miljööverdomstolen, Cementas ansökan. Domstolen skrev: ”Miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön”.

Cementa stod nu inför faktumet att deras tillstånd höll på att gå ut och hela byggsverige larmade om konsekvenserna av cementbrist.

Dåvarande regering med miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) gjorde då ett tillfälligt undantag från miljöbalken. Då tillät man Cementa att bryta de mängder kalk man ännu hade kvar i sitt ”gamla tillstånd”, trots att tiden för tillståndet formellt hade gått ut. På detta sätt skulle cementförsörjningen tryggas till årsskiftet 2022-2023.

Cementas huvudmål är att få till ett nytt långt brytningstillstånd som ska räcka i 20-30 år. Eftersom deras tidigare ansökan om detta avslogs, så måste en ny ansökan göras. I väntan på att denna blir klar så vill bolaget få ett kortare tillstånd som medger brytning i fyra år medan domstolsprocessen med det längre tillståndet pågår.

I oktober 2022 prövas det fyraåriga tillståndet av Mark- och miljödomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet