Två personer i reflexkläder står vid kanten av en gruva med en grönaktig vattenyta i bakgrunden. De diskutera och observerar, omgivna av en stenig och grusig miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matilda Hoffstedt, fabrikschef, och Jon Hallgren, tillståndsspecialist vid Heidelberg Materials blickar ut över kalkbrottet vid Filehajdar. Foto: Patrik Widegren/SVT

Efter cementlarmet 2021: Ny prövning i miljödomstolen av Heidelbergs kalkbrytning

Publicerad

Heidelberg materials, tidigare Cementa, söker ett nytt 30-årigt tillstånd att bryta kalksten i Filehajdar strax utanför Slite på Gotland. Denna vecka hålls förhandlingar i Mark- och miljödomstolen.

Vid Filehajdar utanför Slite har man brutit kalksten sedan början av 80-talet. Men regn och inträngande grundvatten samlas ständigt in i det stora brottet. När nu Heidelberg Materials vill fortsätta bryta i ytterligare 30 år, så säger man sig vara säker på att verksamheten inte kommer ha någon allvarlig påverkan på grundvattnet.

– Vi tycker att vi har visat med ganska stor tydlighet hur grundvattnet i området fungerar, och vilken påverkan det blir från täktverksamheten. Det handlar om att återföra vatten till berggrunden och också att tillföra vatten i åar och vattendrag i området, för att balansera ut effekterna från täktverksamheten, säger Jon Hallgren, tillståndsspecialist vid Heidelberg Materials.

Kampen om kalket på Gotland

Anledningen till att man nu vill ha ett långt tillstånd, beror till stor del på den stora satsning på koldioxidinfångning som planeras vid Slitefabriken.

Se bilder från kalkbrottet och hör mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet