Stenen är avgörande för att bolaget ska kunna förse marknaden med cement. Men det finns kritiker som menar att man inte ska riskera grundvattnet genom att spränga och gräva mer i berggrunden.
– Sverige går inte under utan cement från just Slite, men det blir lite besvärligare. Däremot går Gotland under utan vatten, säger Karin Gardell från nätverket ”Rädda Gotlands grundvatten”.
Nätverket öppnande på fredagen en ny utställning i Visby galleria som belyser problemen kring grundvattnet på Gotland.
Se mer om detta i klippet ovan.
Detta har hänt:
Den 6 juli 2021 avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland.
Skälet var stora brister i miljökonsekvensbeskrivningen. De gällde särskilt bedömningar av inverkan på grundvattnet.
För att undvika risk för cementbrist tog regeringen fram en lag som öppnade för tillfälliga undantag i miljöbalken och möjlighet för regeringen att bevilja ett tillfälligt tillstånd för Cementa.
Lagrådet sade nej till regeringens förslag. Men regeringen gick vidare med en proposition och den 29 september 2021 röstade riksdagen enhälligt ja till lagförslaget.
Efter behandling av en ansökan om tillfälligt tillstånd från Cementa gav regeringen bolaget klartecken att fortsätta bryta till den sista december 2022.
Fyra miljöorganisationer överklagade, men Högsta förvaltningsdomstolen fann att regeringens tillstånd inte stred mot någon lag.
Cementa började om med sin tillståndsprocess och lämnade in en ny ansökan om tillstånd i fyra år till mark- och miljödomstolen. I domen som meddelades den 13 december 2022 sade domstolen ja till ansökan.
Cementa, numera Heidelberg Materials, har återigen ansökt om ett nytt tillstånd om att få bryta kalk i Filehajdar 30 år framåt.
Ansökan behandlas av Mark- och miljödomstolen i slutet av januari 2025.
Källa: TT/SVT