Man larmade polisen i natt – ska ha rymt från kidnappare i Ljungsbrotrakten

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett-tiden i natt fick polisen ett samtal från en chockad man i 20-årsåldern som irrade runt i mörkret på landet utanför Linköping.

– Han sade att han hade rymt från ett hus där han hade hållits mot sin vilja. Nu visste han inte var han var, säger Tobias Sundström, RLC-befäl på polisen i Östergötland.

Tre personer är gripna och i förhör har det framkommit att syftet med kidnappningen var att pressa mannen på pengar.

”Hjälp, jag är hotad.” Telefonsamtalet kom till polisen vid ett-tiden i natt. Mannen, som var drygt 20 år, var inte från trakten och förvirrad, enligt polisen, och kunde först inte beskriva var han var. Så det tog ett tag innan polisen kunde lokalisera honom.

Han hittades till slut vid ett vägskäl i Ljung, mellan Borensberg och Ljungsbro utanför Linköping.

”Kunde inte förklara”

– Han sa att han hade hållits fången mot sin vilja i ett hus mellan Ljungsbro och Borensberg. Och när vi kom till huset hittades tre personer som inte kunde förklara vad de gjorde där, säger Tobias Sundström, RLC-befäl på polisen i Östergötland.

Det var ett tomt hus, möjligen en sommarstuga.

– Ägaren är informerad och har ingenting med händelserna att göra, säger Tobias Sundström.

”Syftet var att pressa honom på pengar”

Tre personer är nu gripna misstänkta för människorov, utpressning och även inbrott. Det är en kvinna i 50-årsåldern, och två män som är i 40-årsåldern och 60-årsåldern.

– I förhören under förmiddagen har det framkommit att det har handlat om pengar. Syftet med kidnappningen var att pressa honom på pengar, säger Tobias Sundström.

Enligt honom finns inga misstankar om narkotikabrott eller vapenbrott. Han har inga uppgifter om hur länge mannen hade hållits mot sin vilja i huset.

– Vi vet ännu inte vad de här personerna har för förhållande till varandra. Det finns inget släktskap vad vi vet, säger Tobias Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.