– Inför sommaren finns det funderingar på hur många som kan tänkas komma hit. Om det innebär att det blir 100 eller 300, det vågar vi inte gissa på. Men att det blir fler är vi rätt säkra på, säger Göran Wahlqvist som är verksamhetschef på Röda korset Gotland.
Ingen beredskap
20 personer har i vinter kunnat bo på det härbärge som Region Gotland tillsammans med Svenska kyrkan och frivilligorganisationer ordnat. Senast i mitten av maj så stänger boendet. Någon lösning för sommaren finns inte.
– I dag finns det ingen beredskap. Organisationerna är ju villiga att fortsätta att jobba med det här projektet. Men vi klarar inte det utan stöd ifrån regionen. Det finns inte en möjlighet, säger Göran Wahlqvist.
Om inget bra boende ordnas så ser både Röda korset och polisen att det finns risk för vild camping.
– Det blir ett problem att de bosätter sig på platser, som de gjort till exempel i Stockholmsområdet, där det blir väldigt skräpigt och då vi får problem av det. Det tror jag kan vara det största problemet, säger Roger Nyd på Gotlandspolisen.
Ingen anledning att komma hit
Men det finns också de som vill dämpa oron. Fullmäktigeledamoten Elin Bååth känner många av migranterna. Hon har även varit i Rumänien och hälsat på i deras hemby. Att det skulle komma flera hundra nya människor för att tigga på ön i sommar ser hon ingen risk för.
– Det finns ett begränsat antal platser att sitta på. Finns det ingen möjlighet till inkomst så finns ingen anledning för folk att komma hit. Det kommer inte att ändras under turistsäsongen, det såg vi förra säsongen, säger hon.
Kan bo i försvarets läger
En privatperson i Visby, som är övertygad om att det blir många fler migranter, har föreslagit Region Gotland att förbjuda tiggeri i sommar. Annars hotas turismen. Elin Bååth ger inte mycket för det resonemanget.
– Det vore ju en sak om man ville hjälpa de människor som sitter på gatan. Men att bara städa undan dem som om de inte ens vore människor det gör mig otroligt ledsen, säger Elin.
Ett femtiotal EU-migranter finns just nu på Gotland. Oavsett om fler kommer eller inte så vill hjälporganisationerna få till en lösning tillsammans med Region Gotland som man framöver kommer att ha möten med.
– Det finns ett gammalt repetitionsutbildningsläger, som Försvarsmakten hade på Visborgsområdet, som Region Gotland äger. Det används inte i dag. Men kan man sätta igång det så tror jag att det kan vara en realistisk plats att kunna få till, säger Göran Wahlqvist.