I videon förklarar behandlingssekreteraren Kristian Issa varför det går så fort från eufori till beroende och självmordstankar med just kristall.
Den nya drogen kristall beskrivs som lätt att få tag på samtidigt som den är starkt beroendeframkallande. Orsaken är att den påverkar hela tre signalsubstanser i hjärnan.
Många får biverkningar som kan finnas kvar lång tid efter att man har slutat med kristall. Till exempel ”syntinnitus”. Då ser man synfenomen som inte finns i verkligheten.
Synvillor och illusioner – långt efter att man slutat med kristall
– Vi har fått in ett stort antal ungdomar som har kvarstående illusioner. De här patienterna kan få kvarstående förändringar där man ser former och blixtar. Det beror på en skada som man fått av drogen. Det försvinner i regel men kan ta upp till ett år, och det finns ingen bra behandling, säger Kai Knutsen som jobbar med narkotikarelaterade skador vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
SVT Nyheter Öst har i flera publiceringar skildrat utvecklingen av den nya drogen 3-cmc, som bland annat kallas kristall.
I videon nedanför listar behandlingssekreteraren vilka tecken som kan tyda på att någon tar kristall – och ger konkreta råd till föräldrar.
Fakta
Vad är kristall?
Kristall är en centralstimulerande drog som på kemispråk heter 3-cmc eller 4-cmc som frisätter signalsubstanderna dopamin, noradrenalin och seratonin.
Drogen ser ut som små vita stenar som man krossar och snortar genom näsan. Man kan också linda in det i papperstussar och ta i andra kroppsöppningar.
I början upplever man eufori, blir mer empatisk, pratar mer och blir mer framåt. Jobbiga tankar försvinner. Lider man av någon form av psykisk ohälsa så kan det kännas som att det försvinner i början. Men det är en kortsiktig lösning för efter ett tag förvärras den psykiska ohälsan och man mår istället sämre.
Det finns det inte så mycket forskning om de långsiktiga effekterna av drogen och hur länge biverkningarna håller i sig. Eftersom drogen är så ny finns det heller ingen bra evidensbaserad behandling för att lindra akut abstinens och andra fysiska och psykiska symptom som kan komma efteråt. Olika beroendemottagningar provar olika preparat.
Ett vanligt tecken på att man har tagit drogen är att man är snuvig eller blöder näsblod. Efter en längre period användande kan man bli personlighetsförändrad och dra sig undan och det finns också en risk för psykoser och självmordstankar.
Källa: MiniMaria i Motala och narkotikaexperten Kai Knutsen
Var kan du få stöd om du eller någon du känner har problem med alkohol eller droger?
Alkohollinjen: 020-84 44 48 https://www.alkohollinjen.se/
Alkoholhjälpen: https://alkoholhjalpen.se/
BRIS: https://www.bris.se/
Droghjälpen: 020 – 91 91 91 https://droghjalpen.se/
Ersta Vändpunkten: https://www.erstadiakoni.se/verksamheter/socialt-stod-och-omsorg/anhorigstod-vid-beroende/ersta-vandpunkten/
Föräldraföreningen mot narkotika: https://fmn.se/
Föräldralinjen: 020-85 20 00 https://mind.se/hitta-hjalp/foraldralinjen/
MIND: https://www.mind.se/
MiniMaria är mottagningar för ungdomar och föräldrar som finns i flera städer i Sverige:
MiniMaria Ungdom Stockholm 08-123 474 10
MiniMaria Motala: 010-104 69 22
Mini-Maria Mjölby, Boxholm, Vadstena: 010-234 62 00
Linköping: 013-20 66 40
Moa-mottagningen Norrköping: 010-104 00 05
Här kan du hitta stöd i just din kommun: https://www.1177.se/
Behandling via nätet: https://www.beroendecentrum.se/vard-hos-oss/behandling-via-natet/