Statistiken av beslag visar att införseln av drogen kristall ökar kraftigt i Sverige. Men statistiken är trubbig, enligt Lennart Karlsson, som är narkotikapolis i Stockholm och ordförande i Narkotikapolisföreningen.
– Beslagen visar var polisen har stoppat stora transporter med kristall, men man kan inte se var den används bland ungdomar.
Var ökar drogen kristall mest?
Men via sitt kontaktnät i narkotikapolisföreningen får Lennart Karlsson tydliga signaler: Det är ett småstadsfenomen.
– Det går ett bälte genom Sverige. Från trakten kring Sandviken-Gävle, ner genom Uppland, Sörmland, Östergötland. Motala är epicentrum.
Stockholm rundas helt, enligt Lennart Karlsson. Och den bilden bekräftas av överläkaren Juan Figueroa på Maria Ungdom i Stockholm:
– Jag har jobbat i 26 år här och inte mött en enda patient som har tagit kristall. I Stockholm finns det alla möjliga droger tillgängligt på annat sätt, som inte finns i resten av landet, säger han.
I videon ovan berättar Lennart Karlsson mer om varför han tror att det har blivit så här – och varför han ändå är hoppfull.
Där möter man tonåringar som tar kristall
Men i flera mindre städer ser man en lavinartad ökning, särskilt bland yngre tonåringar och på Maria Ungdom i Motala vittnar personalen om att även 12-13-åringar kommit med ett beroende av kristall. Och på Maria Ungdom i Mjölby känner personalen till att 11-åringar erbjudits att köpa kristall på skoltid.
SVT Nyheter Öst skildrar i flera publiceringar utvecklingen av den nya drogen 3-cmc, som bland annat kallas kristall. Vi har begärt ut antalet beslag per lokalpolisområde – och där syns tydligt att det är kraftiga variationer mellan olika områden (se faktarutan nedan).
I videon nedanför berättar en tjej om varför hon började – och hur hon nu får kämpa för att bli av med biverkningarna:
Fakta
Var sker flest beslag av drogen kristall?
I de flesta lokalpolisområden togs ett eller högst en handfull beslag av 3-cmc, som är kristalls kemiska namn, under hela 2022. Men några orter sticker ut:
LPO Norköping: 169 beslag
LPO Gästrikland: 92 beslag
LPO Västervik: 42 beslag
LPO Motala: 38 beslag
LPO Nyköping: 21 beslag
LPO Norduppland: 19 beslag
LPO Eskilstuna: 15 beslag
LPO Höglandet: 10 beslag
Samma tendens fortsätter under 2023:
(det finns en kö där beslag inte har analyserats och registrerats)
LPO Norrköping: 58 beslag
LPO Gästrikland: 33 beslag
LPO Höglandet: 16 beslag
LPO Motala: 14 beslag
LPO Västervik: 9 beslag
Antalet beslag av 3-cmc, som är drogen kristalls kemiska namn, var under förra året totalt 1 030. Den totala mängden var 104 457 gram.
Under 2023 hittills (flera beslag väntar på att analyseras och registreras) har 394 beslag gjorts och den totala mängden är 16 673 gram.
Även vissa utredningsenheter har gjort många beslag, både 2022 och 2023:
Utredningssektion 1 PO Östergötland: 211 beslag (2022) och 82 beslag (2023).
Utredningssektion 1 PO Uppsala: 165 beslag (2022) och 61 beslag (2023).
I Stockholmsområdet tas förhållandevis få beslag av kristall, men de beslag som har gjorts är stora.
15 beslag som utredningsenheten gjorde förra året innehöll totalt 57 726 gram 3-cmc. En tolkning är att man där riktar in sig på de stora transporterna.
Källa: Polisen
Vad är kristall?
Kristall är en centralstimulerande drog som på kemispråk heter 3-cmc eller 4-cmc som frisätter signalsubstanderna dopamin, noradrenalin och seratonin.
Drogen ser ut som små vita stenar som man krossar och snortar genom näsan. Man kan också linda in det i papperstussar och ta i andra kroppsöppningar.
I början upplever man eufori, blir mer empatisk, pratar mer och blir mer framåt. Jobbiga tankar försvinner. Lider man av någon form av psykisk ohälsa så kan det kännas som att det försvinner i början. Men det är en kortsiktig lösning för efter ett tag förvärras den psykiska ohälsan och man mår istället sämre.
Det finns det inte så mycket forskning om de långsiktiga effekterna av drogen och hur länge biverkningarna håller i sig. Eftersom drogen är så ny finns det heller ingen bra evidensbaserad behandling för att lindra akut abstinens och andra fysiska och psykiska symptom som kan komma efteråt. Olika beroendemottagningar provar olika preparat.
Ett vanligt tecken på att man har tagit drogen är att man är snuvig eller blöder näsblod. Efter en längre period användande kan man bli personlighetsförändrad och dra sig undan och det finns också en risk för psykoser och självmordstankar.
Källa: MiniMaria i Motala och narkotikaexperten Kai Knutsen