• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Därför vill vi ha pizza på nyårsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Ingen annan dag på året äter svenskarna så mycket pizza som på nyårsdagen. Anledningen är att våra kroppar skriker efter fett och kolhydrater.

Många vaknar upp till det nya året med känslan av trötthet, och inte sällan med en baksmälla. Nyårsfirandet har då med all säkerhet tagit ut sin rätt. Och det är just den obalansen i kroppen som gör att så många väljer att äta pizza.

Försäljningen ökar med 160 procent den här dagen.

Reptilhjärnan ligger bakom behovet

Enligt Ulf Ellervik, professor i organisk kemi, är det reptilhjärnan som säger åt oss att äta fett och kolhydrater när obalansen uppstår – något det finns gott om i just pizzan. Han menar också att pizzan är väldigt lättillgänglig för oss.

– Det är en förändring av kemin i kroppen som gör dig illamående. Då vill du räta upp det och komma i balans igen, och då funkar alltid fett och kolhydrater, säger Ulf Ellervik Sydsvenskan.

Har blivit tradition

Men enligt Sydsvenskan har pizzaätandet på nyårsdagen även blivit en tradition. En ny sådan enligt Charlotte Hagström som är docent i etnologi.

– Den traditionen har inte alls funnits lika länge som pizzan, men det är svårt att säga exakt när den kom. När vi pratar om traditioner tror vi ofta att det är något väldigt gammalt, men vi behöver inte ha gjort det så jättemånga gånger för att det ska kännas som en tradition, säger hon till Sydsvenskan.

Bra bakfyllemat

Andra dagar då pizzaförsäljningen går i taket är midsommardagen och annandagen.

– Det är bra mat när man är bakfull, om man ska vara riktigt krass. Och så är det skönt att slippa laga maten själv. Många lägger ner mycket tid på sina nyårsmiddagar och är trötta dagen efter, menar Charlotte Hagström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.