Civila insatspersoner

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett ansvar att komma först, men det gäller att ha trygga personer”, säger Veronica Levander, en av de nya civila insatspersonerna i Ringarum. Bredvid henne står insatskollegan Lars Persson. Foto: Hadeel Ibrahim

De är först på plats vid olyckor: ”Man får ett adrenalinpåslag”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är de första civila insatspersonerna, CIP, igång för Räddningstjänsten Östra Götaland. CIP:arna i Ringarum ska hjälpa till vid olyckshändelser i väntan på räddningstjänsten. Vi har träffat två personer från den nya resursgruppen som har redan varit ute på larm.

Veronica Levander kom i kontakt med konceptet genom ett Facebook-inlägg, medan Lars Persson fick reda på det via jobbet, då han jobbar inom räddningstjänsten.

– Vi bor i en kommun där det är väldigt glest. När man ska ringa 112 kan det ta lång tid innan man får hjälp, säger Veronica som har jobbat som undersköterska och är nu vårdadministratör.

En blandad grupp

Just i Ringarum består gruppen av åtta personer med olika professioner. Några har erfarenhet inom vård och omsorg, men andra har helt andra jobb, exempelvis snickare.

Bra förutsättningar

Både Veronica och Lars menar att man inte behöver ha erfarenhet inom vården för att ansluta. Man får olika utbildningar och lite utrustning för att genomföra uppdraget.

– Vem som helt kan bli civil insatsperson, det gäller att ha trygga personer.

I klippet hör du Veronica och Lars berätta om att vara ute på sitt första larm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.