vegansk kräftskiva Norrköping Dynamo Deli vegansk restaurang

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Silla Orman och Jenni Mylly bjöd på en vegansk kräftskiva. Kolla på videon för att se vad de lagade för mat och vad gästerna tyckte om de veganska kräftorna. Foto: Marie Walter

De bjuder på vegansk kräftskiva i Norrköping: ”Inkluderar alla”

Publicerad

Just nu är det säsong för kräftskivor. Men vad ska man göra om en vegan eller vegetarian, som utgör åtta procent av Sveriges befolkning, ska ta plats vid bordet? Det vet Jenni Mylly och Silla Orman som driver en vegansk restaurang i Norrköping. Vi fick hänga med i köket när de preppade inför en vegansk kräftskiva.

Jenni Mylly har själv varit vegan länge och tillhör därmed de åtta procent av Sveriges befolkning som äter endast vegetarisk eller vegansk. Från början blev hon vegan framförallt för hälsans skull.

– Först märkte jag hur bra jag mådde av maten när jag äter vegansk. Sen upptäckte jag alla andra grejer rund veganism som djuren och hur de har det och hur det påverkar klimatet, säger Jenni Mylly.

Behöver inte vara vegan för att gilla det

När hon öppnade sin restaurang i Norrköping var det därför självklart för henne att den skulle vara vegansk, men hon gillar inte att skylta med att den är det. Hennes mål är att laga god mat som övertygar alla, även de som inte är veganer.

– Det är kul med vegansk mat för man får ju alltid klura ut alternativ till ägg eller kött eller fisk. Vi experimenterar mycket i det här köket, säger anställd Silla Orman medans hon förbereder en vegansk ostpaj.

Se hur kronärtskockor och spetspaprikor förvandlas till kräftstjärtar och krabbklor i videon ovan.

Silla och Jenny delar med sig receptet för veganska ”krabbklor”. Foto: Marie Walter

Recept: Veganska ”krabbklor”

Blanda:

250gr vegansk tonfisk

2dl vegansk majonnäs

2dl havregurt

1 liten finhackad rödlök

1/2 citron

dill

Fyll spetspaprikor med röran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.