Jenni Mylly har själv varit vegan länge och tillhör därmed de åtta procent av Sveriges befolkning som äter endast vegetarisk eller vegansk. Från början blev hon vegan framförallt för hälsans skull.
– Först märkte jag hur bra jag mådde av maten när jag äter vegansk. Sen upptäckte jag alla andra grejer rund veganism som djuren och hur de har det och hur det påverkar klimatet, säger Jenni Mylly.
Behöver inte vara vegan för att gilla det
När hon öppnade sin restaurang i Norrköping var det därför självklart för henne att den skulle vara vegansk, men hon gillar inte att skylta med att den är det. Hennes mål är att laga god mat som övertygar alla, även de som inte är veganer.
– Det är kul med vegansk mat för man får ju alltid klura ut alternativ till ägg eller kött eller fisk. Vi experimenterar mycket i det här köket, säger anställd Silla Orman medans hon förbereder en vegansk ostpaj.
Se hur kronärtskockor och spetspaprikor förvandlas till kräftstjärtar och krabbklor i videon ovan.
Recept: Veganska ”krabbklor”
Blanda:
250gr vegansk tonfisk
2dl vegansk majonnäs
2dl havregurt
1 liten finhackad rödlök
1/2 citron
dill
Fyll spetspaprikor med röran.