Kokt signalkräfta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad känner kräftor när de kokas? Kolla hur kräftfiskaren Ulf Lindqvist kokar kräftor för att minimera lidandet. Foto: Calle Elfström SVT

Nya regler för att koka levande kräftor dröjer

Publicerad

Kräftor känner smärta och lider av att kokas levande. Det slog en forskningsrapport fast förra året. Men det kommer inte påverka årets kräftsäsong. Nya riktlinjer om hur kräftor ska kokas dröjer från Jordbruksverket.

– Vi har inte tagit ställning till olika metoder, säger handläggaren Mattias Gårdlund.

Ny forskning visar att kräftor känner smärta och lidande, och en forskningssammanställning förra året slog fast att kräftdjur därför borde omfattas av djurskyddslagen om de hålls i kar eller burar efter fångsten. Jordbruksverket ska under hösten komma med förslag på nya föreskrifter om avlivning av djur, inklusive så kallade decapoder, det vill säga kräftor, humrar och krabbor. Men om det är godkänt att koka dem levande kan Mattias Gårdlund inte säga.

– Det är tiotusenkronorsfrågan. Jag önskar att jag kunde ge ett klart svar. Men när jag pratar med forskare är det mer komplext än så. Det enda vi kan fastslå är att när du avlivar kräftor, humrar så ska du använda metoder som säkerställer att djuren inte lider.

Men behöver man inte mer handfasta råd för vad som är okej och inte?

– Jo, om forskningen har kunnat säga ”gör si och gör inte så”, då hade det varit enkelt att peka med hela handen. Men vad forskningen säger är att man ska använda metoder som gör att djuren bedövas och avlider momentant.

Kan bli straffbart

I vissa andra europeiska länder är det förbjudet att koka kräftor levande. Det vägs in i de kommande reglerna.

– Vi tittar även på de länderna och hur de har resonerat.

Med nya regler som säger att kräftor inte får utsättas för onödigt lidande kan det bli straffbart att koka på fel sätt.

– Om man lägger många tillsammans i kallt eller ljummet vatten och kokar upp långsamt, då utsätts de för lidande. Så vi vet vad man absolut inte ska göra. Men det optimala sättet att avliva decapoder är inte framtaget av forskningen än, säger Mattias Gårdlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.