Jag släpps in i en tvåa i centrala Ödeshög och får se hur sex personer delar på ett litet sovrum, men jag får inte filma därinne, mamman är orolig för att kommunens tjänstemän skulle uppfatta det som att de beklagar sig och att det skulle minska möjligheterna för familjen att få en större lägenhet framöver. Hon berättar att de hoppas på att få flytta snart, gärna till något större, men framförallt till något med lägre hyra, idag betalar de 6200 kronor i månaden.
Hälften bor trångt
Jag träffar kommunalrådet Annicki Oscarsson (KD) som berättar att trångboddheten beror på alla flyktingar som kom till kommunen för några år sedan och anhöriginvandringen som följt på det:
– Om man kommer hit ensam och då får en liten lägenhet och sedan får hit sin familj, då blir det ju trångt.
I Ödeshög är det nu nästan hälften av de som bor i lägenheter som är trångbodda.
Inga byggkranar syns
Orsaken till trångboddheten är bristen på lägenheter. Alla är upptagna och drygt 100 personer står i kommunens bostadskö. Den byggboom som finns i de större städerna har inte nått hit. För ett par år sedan byggdes en del lägenheter till gamla och just nu görs det nedlagda hotellet i centrum om till sju lägenheter men annars har var det varit svårt att få till byggnationer.
Annicki Oscarsson berättar att de privata bostadsbolagen inte vill inte satsa i mindre kommuner och att det är svårt för en liten kommun med 5000 invånare att ha råd med eget byggande. Ett exempel där byggandet kom av sig i kommunen är satsningen på lägenheter vid silobyggnaden i Hästholmen, där byggbolaget till slut drog sig ur projektet.
Trångboddhet
- Begreppet trångboddhet har ändrats genom åren, men enligt ”norm 3” som började användas 1974 så räknas man som trångbodd om ”det finns mindre än ett rum för varje boende eller två samboende, utöver kök, badrum och vardagsrum”. I en familj med 3 barn, ska alltså barnen kunna ha varsitt rum och de vuxna ett rum och så ska det finnas ett vardagsrum. Det innebär att det krävs att familjen har en 5-rummare för att inte räknas som trångbodd.
- När vi blir allt mer trångbodda så minskar vår bostadsyta. I Ödeshög så har en person som bor i en hyresrätt i genomsnitt fått 8 kvadratmeter mindre lägenhetsyta de senaste 8 åren, alltså en kvadratmeter mindre varje år. Från 47 m2 per person till 39.
- I Ödeshög räknas 46 procent av de som bor i lägenhet som trångbodda. Övriga kommuner i Östergötland där trångboddheten passerat 40 procents-gränsen är Ydre, Motala, Valdemarsvik, Boxholm och Kinda.
- Östergötlands minst trångbodda kommun är Ödeshögsgrannen Vadstena, där klassas 28 procent av de som bor i lägenheter som trångbodda.
Statistik från Kolada och SCB.