En person står i ett mörkt rum med färgglad belysning, inklusive blinkande ljus och neonskyltar. Rummet har en DJ-bås med en rund logotyp synlig. På väggen finns en neonskylt med illustrationer av dansande figurer. Atmosfären ger en känsla av nattliv och fest.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på nattklubben och hör Mikael Danielsson berätta i klippet hur det är att festa i Mjölby. Foto: SVT Martin Klevelid

De startade nattklubb i Mjölby – blev avgörande för lönsamheten: ”Nådde ny målgrupp”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan bestämde sig eventcentret i Mjölby för att öppna upp en nattklubbsdel i restaurangen med dansgolv. Satsningen på nattklubb blev avgörande för lönsamheten och har samtidigt, enligt arrangören, lockat tusentals festsugna besökare till Mjölby.

– Utan nattklubben så hade kanske inte vi funnits kvar, säger restaurangchefen Mikael Danielsson.

Sedan tidigare finns det ett till ställe som också har dansgolv i Mjölby. Men eventcentrets satsning har lockat många till att festa i Mjölby.

– Det är 200 till 300 besökare här under högsäsong. För att vara i Mjölby är det väldigt bra, säger Eddy Fransson, delägare för Main Event.

Trodde ni att en nattklubb i Mjölby skulle funka?

– Vi trodde att satsningen skulle funka. Men kanske inte så bra som det gjorde. Det första året har varit fantastiskt bra, vi hoppas att det håller i sig, säger Eddy Fransson.

Följ med in på nattklubben i klippet och hör vad satsningen betytt för restaurangen och hur det är att festa i Mjölby.

Chatt: Hur ser nattlivet ut i din stad?

Ella • Hej, i min hemstad 65 000 innevånare. Var det fullt nattklubbsliv 90-tal och 00-talet.
Nattklubbsägare såg en radikal skillnad under 2010-talet när alkoholförsäljning rasade. Vilket gjorde att de ej kunde överleva ekonomiskt. Ungdomar använde istället andra droger när de gick ut. Så det fanns ej ekonomiska möjligheter att ha öppet.
Det perspektivet tycker jag ska lyftas upp och undersökas!
Tack!

Hej Ella! Ja vi har sett att flera faktorer spelar roll och kan ligga bakom den eventuellt "nattklubbsdöden". Priset på alkohol kan säkert vara en sån bidragande faktor som gör det är svårt för vissa uteställen att gå runt.

Pinnat inlägg

Det levande nattlivet har minskat på de allra flesta håll i Sverige – och i många orter och kommuner har klubbarna stängt igen helt. Nu undrar vi hur det är att festa där du bor? Finns det några nattklubbar kvar? Och hur såg det ut förr? Dela med dig i chatten nedan!

Christoffer • Jag är 30 och tror många faktorer påverkar. Dels har vi mindre alkoholkonsumtion bland unga (som i sin tur nog har flera orsaker), dels är det lättare att få kontakt med nya vänner och partners man har något gemensamt med digitalt. Och så är vi många som är introverta och inte orkar med hög musik och andra störande intryck, vilket jag tror att många fler accepterar hos sig själva nu är för några år sedan. Varför ut och kasta pengar på något som inte är särskilt kul?

Bra spaningar! Bra om folk dricker mindre alkohol, tänker jag...

Andreas • Om ingen dricker kan väl ingen nattklubb gå runt ekonomiskt, tänker jag.

Absolut. Det ligger nog en del i det!

Varför är det så många som syr och stickar i dag? • Kan ni inte undersöka varför det blivit så poppis att sticka, sy med mera.

Tack för tipset! Vi tar det med oss.

35 åring • Jag hade likt flera av mina vänner gått ut på nattklubbar även i en högre ålder, som nu är 35. Problemet är att det finns inga klubbar som har 25 eller 30 årsgräns i närområdet. Man tvingas gå på samma klubbar som alla 18 åringar, något som känns otroligt jobbigt då vi är i olika faser i liver gällande kultur och etik.

Peter • Bodde i Vänersborg 1995-2003 och då var det världens röj både på mig och I stan. Rockad och Oslagbar var ställena som var proppade men festglada folk.

Frida • I slutet på 90-talet och början på 2000-talet fanns det minst 5 nattklubbar/dansställen i staden där jag bodde (80 000-100000 inv) Härlig stämning och man dansade från 22-02. Idag finns inget kvar, man har t.o.m rivit 3 byggnader där de fanns.

Anhörig • Min son drev nattklubb men de fick välja att släppa det pga oerhörda regler med brandskydd, utrymning osv. Drev pub o restaurang istället men steget över till nattklubb blev ”iskallt”. Skulle få byta fritös, fräsa ned lysdioder i stengolv som ledljus vid rök,brand, byta alla dörrar, skyltar, sensorer, bygga in sprinklersystem - det var typ omöjliga krav - eller väl tuff brandingenjör. Så klart ska man ha brandskydd men det gick får långt här, och fick konsekvens att det inte blev nattklubb. Kan det vara skälet till att det verkar tunt med nattklubbar också?

Peter • I Kramfors lever nattklubbarna

Dans? • Det kanske inte är "inne" att dansa längre?

Vem har råd? • Hur är det tänk när det är så dyrt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.