En delad bild som visar tre olika scener. Den vänstra sektionen visar en cocktail med en skiva lime som dekoration, omgivet av suddiga ljuspunkter. Den mellersta sektionen visar en fest där människor dansar, med fokus på en person som har händerna i luften. Den högra sektionen visar starka ljusstrålar i blått och lila, vilket skapar en festlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har vi en ”klubbdöd” i Sverige? Hör forskarens svar i klippet. Foto: TT/SVT

Forskaren: Därför går färre unga på nattklubb

Publicerad

Minskad alkoholkonsumtion, dejtingappar och en oro för framtiden. Det är några av anledningarna till att unga inte går på nattklubb i samma utsträckning som tidigare, menar Sébastien Tutenges, docent på Lunds universitet som forskar om nattliv.

– De tänker mer på deras hälsa och framtid. Samt bekymrar sig för klimatförändringar och krig, säger han.

Enligt Sébastien Tutenges syns en minskning i viljan att gå på nattklubb i flera länder i Europa och framförallt i Norden. Han menar att utvecklingen började redan innan pandemin.

– Vi ser en nedstängning av ganska många nattklubbar i Sverige, och vissa städer har inte kvar nattklubbar mer.

Selma, 20 år: ”Jättesynd”

Sedan i våras finns det inte en renodlad nattklubb kvar i hela Blekinge, något som Blekinge Läns Tidning var först med att rapportera om.

– Mina föräldrar pratar om att de hade jättemånga ställen att gå på, medans vi inte har någonstans att gå. Det är jättesynd, säger tjugoåriga Selma Alm i Karlskrona.

”Har haft fest i alla tider”

Sébastien Tutenges säger att ungdomar som inte går på nattklubb riskerar att gå miste om kollektiv upprymdhet och en känsla av samhörighet.

– På ett sätt är det jättebra att ungdomar dricker mindre, samtidigt är det viktigt att säga att människor har behov av fest. I alla kulturer och alla tider har vi haft fest, musik och dans, säger han.

Färre anordnar dans

Att klubbandet minskar bekräftas av antalet beviljade danstillstånd i Sverige. År 2017 utfärdade polisen 1 552 sådana tillstånd, men efter pandemin har dansen på restauranger och nattklubbar inte riktigt återhämtat sig.

Sedan 1 juli 2023 behöver inte längre restauranger och nattklubbar tillstånd för att anordna danstillställningar. Däremot ska det anmälas till polisen, och fram till den sista augusti i år hade 773 tillstånd beviljats.

Beviljade danstillstånd över landet

2013: 715 stycken.

2014: 893 stycken.

2015: 1 450 stycken.

2016: 1 483 stycken.

2017: 1 552 stycken.

2018: 1 467 stycken.

2019: 1 282 stycken.

2020: 764 stycken.

2021: 681 stycken.

2022: 1 247 stycken.

2023: 1 123 stycken (653 före 30 juni 2023 och 470 anmälda till polisen efter 1 juli 2023).

2024: 773 stycken anmälda till polisen (fram till 31 augusti).

Källa: Polismyndigheten

Chatt: Hur ser nattlivet ut i din stad?

Pinnat inlägg

Det levande nattlivet har minskat på de allra flesta håll i Sverige – och i många orter och kommuner har klubbarna stängt igen helt. Nu undrar vi hur det är att festa där du bor? Finns det några nattklubbar kvar? Och hur såg det ut förr? Dela med dig i chatten nedan!

Peter Per • Som Louise nämner som en anledning: det fanns nog fler subkulturer runt 60 o 70 talet. Inte bara epakultur , mobilkulturen och gym kulturen som kanske starkaste exempel

Stripper • Jag tror de beror mycket på att den nya generationen hänger mycket i ”den digitala världen” Sen får man inte glömma att en bärs inne på Stureplans klubbarna ligger runt hundringen och de är extremt dyrt att dricka sprit!! Många väljer att lägga pengarna på annat, gör smartare val tack vare den tekniska utvecklingen kring trender och snabbare nyheter

Caisa • Bor på landsbygden i Dalarna. Det festligaste här är pizzerian som stänger 22 på fredagar. 😅

Se där! Blir det pizzerian som gäller ikväll då eller tar ni er till andra städer för fest i helgen?

Danne • Ungdomar är idag mer duktiga...För 20-25 år sedan kändes som lite mer tryck på uteställena, Slitz tidningen som drog på turne med deras tjejer, skum partyn med vit klädsel, Cigarett märken som hade fest och gav bort cigaretter. Billiga öl ca 20kr...

Idag hade det blivit ett jävla "gnäll". Sedan är ungdomar mycket duktigare än vad jag nånsin kom i närheten av ;).

Jag tror personligen att det kan vara "nyttigt" för yngre att vara ute och vara social och göra misstag ;). För då kan dom upptäcka hur man inte ska bete sig.... :)

Lena • Det beror på att dagens ungdomar är helt fixerade vid mobilen, dygnet runt, och dom vill inte släppa den för att dansa. Dessutom sitter dom inne hela sin fritid och går därmed inte ut till systembolaget för att köpa sprit.

C • Åh, det kanske blir 40-årskris deluxe för dagens ungdom. Eller ännu senare. Jag föreställer mig ravepartyn och att "60 är det nya 20"-mantrat dånar. Kan bli spännande.

Ska bli spännande att följa! Kanske till och med en rejäl 30-årskris som väntar oss?

Evelina • När jag var runt 20 så fanns det fortfarande några svartklubbar kvar i Malmö, även olika organisationer som anordnade evenemang på olika platser, bra vibe, musik, billig dricka, de hade också öppet till första tåget gick hem så man behövde inte fixa med någon skjuts eller taxa till kranskommunen där jag växte upp.

Att klubbar stänger är inte enbart en småstadsgrej, det sker även med kända klubbar i Berlin. Det klagas på hög ljudnivå och stök från folk som ofta flyttat in i området när klubben redan fanns på plats. Höjda lokalhyror bidrar också.

Maria • Det sociala livet för unga levs på mobilen, där man umgås digitalt, lyssnar på musik. Finns mycket lite behov att besöka uteställen.

Louise • Saknar utelivet som fanns förr.Som nyinflyttad på den tiden var det inga problem att hitta något att hitta på och träffa folk.Magasinet,Två Lejon,Morris,Merkurius mfl.
Att träffas på en fest för att gå ut och dansa för att slutligen gå på en efterfest,det var härligt,roligt.Nu verkar folk bara sitta hemma och uggla.Nu går man åka in till Malmö,men även fär har det sinat

Var det bättre förr? Den eviga frågan vi ställer oss. Kanske på vissa fronter!

OllePelle • I Motala blev nog nattklubbarna en av Covids många offer. Utelivet på helgerna var redan på tillbakagång i takt med att industrin försvann.
Det blir inte bättre av att politiker och näringsliv sitter på händerna i sandlådan.
Ett förr väldigt levande centrum runt torget är nu ekande dött på helgerna.
Antibilism och idiotiska parkeringsavgifter hjälper inte heller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.