Att klubbandet minskar bekräftas av antalet beviljade danstillstånd i Sverige. År 2017 utfärdade polisen 1 552 danstillstånd, men efter pandemin har dansen på restauranger och nattklubbar inte riktigt återhämtat sig. Foto: TT/SVT

Chatt: Hur ser nattlivet ut i din stad?

Uppdaterad
Publicerad

En DJ drar på en favoritlåt klockan 01.22, natthångel på ett dansgolv eller kvart i tre-ragg på väg ut från klubben. I flera svenska kommuner är detta ett minne blott. På många håll har nattklubbarna helt enkelt bommat igen.

Hur är det att festa där du bor? Finns det några nattklubbar kvar? Dela med dig i chatten nedan!

Chatt: Hur ser nattlivet ut i din stad?

Pinnat inlägg

Det levande nattlivet har minskat på de allra flesta håll i Sverige – och i många orter och kommuner har klubbarna stängt igen helt. Nu undrar vi hur det är att festa där du bor? Finns det några nattklubbar kvar? Och hur såg det ut förr? Dela med dig i chatten nedan!

Sven-Erik • Det många inte fattar är att vi har ändrat hela demografin. I många av de kulturer som kommit till Sverige går man inte ut och festar. Dessutom har vi ingen värnplikt längre det gör att alla i åldrarna vid 20 strecket går på skolor eller är arbetslösa istället. Det är utöver det väldigt dyrt i Sverige idag jämfört med i andra europeiska länder. Allt detta plus otryggheten gör att det blir färre som går ut. Och med färre som går ut så blir det färre ställen som kan ha öppet. Vi får vara glada
Om det finns en pizzeria i närheten. Det kanske ändrar sig i framtiden men jag tvivlar på det. Vårt samhälle har helt enkelt blivit för splittrat.

Krister • Det har alltid saknats "vuxna" alternativ, med ljudnivå där man faktiskt kan prata och umgås utan att skrika. Att boende i närområdet förväntas acceptera oljud varje helgkväll fram till tidigt på morgonen känns inte heller som rätt tänk.

Jag hoppas att nattklubben visar sig varit en tillfällig passus i svensk historia som vi snart växer ifrån, till förmån för lite mer sociala aktiviteter på kvälls-, men ej natt-, öppna restauranger. Kanske danslogen kan få sig ett uppsving?

Hej hopp • Halloj! Tror ni detta är en effekt av pandemin eller är det något annat som spökar? Jag är 25 och upplever att min generation (plus minus mågra år) var typ den "sista" som fick uppleva nattklubbandet innan klubbdöden satte igång. Jag hoppas verkligen att de yngre ungdomarna som inte går ut i samma utsträckning får uppleva den underbara sociala gemenskap som jag gjorde när jag var 18-19.

Sven-Erik • Ett stort problem eller kanske skall man säga skillnaden mellan förr och nu är att befolkningen har ändrats. Många som kanske skulle vilja gå ut får inte. Och resten sitter väl kanske hellre vid sin dator eller tv. Tur att man kan ta bilen eller flyget till Spanien där är livet bra mycket enklare. Mycket mera uteliv. Ni som inte provat det tycker jag skall göra det.

Kenth • Hävdar vidare med att det beror på att fler ungdomar pluggar på universitet och högskola. När 60-70 och viss del 80 talister gick ut gymnasiet pluggade 10-30% vidare numera är det betydligt fler.

Enligt SCB "Av de som gick ut gymnasiet våren 2018 hade 63 procent påbörjat en eftergymnasial utbildning fem år senare"

Dessa festar loss likt ungdomar på 80-90 talet men på studentpubar och nationer.

Affe • Saknar en riktigt bra nattklubb i Stockholm. Är även här dåligt utbud i form av dans. Det är mest vevande armar och händer känns det som. Varit på alla typ av ställen under 10 års tid. Går hellre till en bar med dagens utbud. Hopp om att det blir bättre i stan framöver.

Spännande tankar Affe. Känns som Stockholm har mycket att erbjuda sett till utelivet men kanske saknas något ställe som passar just dig, skönt att barer finns som alternativ!

Nf • I falun är klubb verksamheten för personer 20 och uppåt. Finns 1 klubb men där är det bara 18 åringar

S K • Är 63 år och saknar verkligen och gå ut och dansa
Inte alla ”äldre” vill dansa till typ dansband

Kenneth • Nattklubbarna finns tyvärr inte längre här på ostkusten i oskarshamn till skillnad mot förut på min tid då det fanns dom fina nattklubbarna Lascala och Apollo, Nox med flera. Det är tråkigt och sorgligt, men som tur är finns ju trevliga Badholmen kvar och några pubar. Mvh Trogen fd nattklubb besökare. 😭😔

Benjamin • Har aldrig någonsin haft roligt på en nattklubb? Man blir bara väldigt mycket fattigare och sen blir man dissad av massa tjejer och ingen dansar ens typ. Bättre med privata fester. Billigare, mer tjejer, mer dans, mer vänner och bekanta, allt är fan bättre ju?

Aj aj, låter inte som om du haft någon vidare upplevelse av nattklubbar. Men då är det ju bra att hemmafester finns som du själv skriver!

Färre vill gå på nattklubb i flera länder i Europa men framförallt i Norden, enligt Sébastien Tutenges, docent på Lunds universitet som forskar om nattliv.

– Vi ser en nedstängning av ganska många nattklubbar i Sverige, och vissa städer i Sverige har inte kvar nattklubbar mer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.