Simon Kuylenstierna har ibland svårt att bli tagen på allvar bland lantbrukarkollegor när han säger att han satsar på hampa:
– De frågar om jag har blivit en knarkbaron.
I år har han testodlat en hektar hampa som sedan säljs till en industri som tillverkar fågelfrön, men i vår tänker han börja odla hampa på 16 hektar och experimentera med hampasorter som blir bra byggmaterial.
Startar egen hampaindustri
Simon Kuylenstierna berättar att den enda beredningsfabrik som finns i landet, som kan göra byggmaterial av hampan, finns i Skåne. Han tänker så småningom själv skaffa sig ett eget beredningsverk, så att han slipper transporterna. Det är den stora orsaken till att det nu blir ungefär tio procent dyrare att bygga ett hus med hampafyllning i väggarna jämfört med andra material.
Det är för att hampan är så miljövänlig som han vill börja bygga hampahus. Hampan binder mer koldioxid än vad som släpps ut vid tillverkningen.
Hör mer om Simons byggplaner i klippet ovan. Där berättar han också om det går att röka hampan han odlar.
Hampaodling:
För att få odla hampa i Sverige måste du odla industrihampa. För att odlingen ska klassas som industrihampa måste du odla en godkänd sort och du måste skicka in en ansökan om gårdsstöd för odlingen. All odling av hampa som du inte söker stöd för betraktas som narkotikaproduktion.
Källa: Jordbruksverket.