Simon Kuylenstjierna på sitt hampafält med John Söderström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till gården utanför Norrköping och hör om planerna på en hampaby. Foto: Carl Bruno Tersmeden / SVT

De vill bygga by av hampa utanför Norrköping

Publicerad

Att odla hampa är inte så vanligt i Sverige, men i Kimstad utanför Norrköping så finns det en hampaodlare som planerar att skapa ett samhälle byggt på grödan.

Simon Kuylenstierna har ibland svårt att bli tagen på allvar bland lantbrukarkollegor när han säger att han satsar på hampa:

– De frågar om jag har blivit en knarkbaron.

I år har han testodlat en hektar hampa som sedan säljs till en industri som tillverkar fågelfrön, men i vår tänker han börja odla hampa på 16 hektar och experimentera med hampasorter som blir bra byggmaterial.

Startar egen hampaindustri

Simon Kuylenstierna berättar att den enda beredningsfabrik som finns i landet, som kan göra byggmaterial av hampan, finns i Skåne. Han tänker så småningom själv skaffa sig ett eget beredningsverk, så att han slipper transporterna. Det är den stora orsaken till att det nu blir ungefär tio procent dyrare att bygga ett hus med hampafyllning i väggarna jämfört med andra material.

Det är för att hampan är så miljövänlig som han vill börja bygga hampahus. Hampan binder mer koldioxid än vad som släpps ut vid tillverkningen.

Hör mer om Simons byggplaner i klippet ovan. Där berättar han också om det går att röka hampan han odlar.

Hampaodling:

För att få odla hampa i Sverige måste du odla industrihampa. För att odlingen ska klassas som industrihampa måste du odla en godkänd sort och du måste skicka in en ansökan om gårdsstöd för odlingen. All odling av hampa som du inte söker stöd för betraktas som narkotika­­produktion.

Källa: Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.