En person bär en ficklampa och utforskar en mörk, gammal tunnel med steniga väggar. Bakgrunden visar ett ljus som strålar in genom en öppning, vilket skapar en kontrast mellan det mörka utrymmet och det ljusa området utanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ner i källaren på Ekenäs slott som just nu undersöks av byggnadsarkeologen Eva Modén. Foto: SVT

Den viktiga detaljen som kan avslöja åldern på Ekenäs slott

Publicerad

Att få fram fakta som bevisar när de första grundstenarna sattes till ett gammalt slott är ofta en utmaning för arkeologerna.

Men har man ett slott som klarat sig från krig och katastrofala bränder genom århundradena så finns det en god chans.

Ett sådant exempel är Ekenäs slott utanför Linköping.

Slottet har tre källare – den nedre, den undre och så den benämns som källaren – och det saknas skriftliga källor på när de första källarvalven byggdes. Då är det murbruket som kan ge svar.

– Är det samma murbruk, ser det precis likadant ut. Då är det byggt samtidigt. Skiljer det sig, då måste jag leta reda på något annat för att jämföra med, så man får byggnadshistorien i en tidsföljd, säger byggnadsarkeologen Eva Modén,

I klippet: Följ med ner i källaren på Ekenäs slott

Ekenäs slott

  • Det finns belägg för att det funnits en by redan på 1200-talet på den klippa där Ekenäs slott ligger.
  • I slutet av 1400-talet styrde den anrika adelssläkten Natt och Dag över trakten och lär då ha byggt ett residens eller försvarsanläggning på platsen.
  • I början av 1500-talet var det Ulvätten som styrde över området.
  • Under 1600-talet togs egendomen över av släkten Banér och slottet byggdes upp och fick sitt nuvarande utseende i renässansstil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.