Sahar saknade inkluderande föreningsliv – startade Bollihop

Uppdaterad
Publicerad

Två föreningar med Berga som upptagningsområde, nådde ut till två helt olika målgrupper. Det fick Sahar Khalili och en kollega att agera. 2016 startade de Bollihop, ett initiativ de hoppades skulle nå ut till alla och överbrygga de glapp som de identifierat i föreningslivet.

– Det saknades ett inkluderande föreningsliv ”på riktigt”. Vi ser att tjejer med migrationsbakgrund står väldigt långt ifrån idrotten. Det har jag personligen sett, som själv har migrationsbakgrund, genom åren. Det finns ett glapp, man når inte ut till tjejer som ser ut som mig, säger Sahar Khalili, projektledare i KFUMS Bollihop.

Allt du behöver är en vattenflaska

Idag, sex år sedan starten, anordnar Bollihop öppna träningar med bollsporter i stadsdelarna Ryd, Skäggetorp och Berga i Linköping. Tre områden som beskrivs som idrottssvaga av Riksidrottsförbundet. Träningarna är riktade till tjejer i åldrarna 8-19 år och allt som behövs för att delta är en vattenflaska, skriver de på sin hemsida.

– Vi behöver rucka på en del strukturer, vi behöver modernisera föreningslivet för att nå ut till fler tjejer. Och då fungerar det inte att man gör som man alltid gjort. Man behöver sänka trösklar och det är vad vi gör i Bollihop.

”Integration måste komma från båda hållen”

De sänkta trösklarna och de öppna träningarna verkar fungera men till 99 procent så är det tjejer med migrationsbakgrund som kommer, berättar Sahar Khalili och ställer sig samtidig frågande till var personer med svensk bakgrund är.

– Det blir lätt lite ensidigt när man pratar om integration, den ena gruppen ska anpassa sig och göra si och så. Vi når ut till tjejer med migrationsbakgrund men har svårare att nå ut till tjejer med svensk bakgrund. Det här är ju ett jättebra tillfälle att komma och integreras från andra hållet. En ansträningen för integration måste komma från båda hållen, säger hon.

Vad är Bollihop?

Bollihop startade 2016 och är idag en del av KFUM Linköping.

De anordnar öppna träningar för tjejer i åldrarna 8-19 år i områdena Skäggetorp, Ryd och Berga. Tre områden som Riksidrottsförbundet klassar som idrottssvaga.

Sedan 2020 har Bollihop varit ett arvfondsprojekt vilket innebär att de idag även kan erbjuda träningar för kvinnor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.