– Vi har en speciell patientsäkerhetsgrupp som kommer att titta på det här ärendet. Och vi kommer att bjuda in de anhöriga också. En riktig djup händelseanalys, säger han.
Men varför har ni inte tittat på det här fallet tidigare?
– Vi har inte blivit varse om att det är på det här sättet, på min nivå.
Varför inte? Det står ju ganska tydligt i journalerna och vårdpersonalen säger att de har reagerat på det.
– Ja precis. Men det har inte kommit som en avvikelse i slutet av den här vårdtiden. Det finns bara en tidig avvikelse när såret var mindre, säger Magnus Oweling.
Har rutiner för att motverka liggsår
Han säger att sjukhuset jobbar hårt för att minska antalet trycksår. Sedan årsskiftet gör de egna mätningar varje månad. Patienter som har stor risk att få trycksår får till exempel förebyggande eller avlastande madrasser. Ambitionen är att alla patienter ska undersökas när de kommer in till sjukhuset för att se om de har någon rodnad eller ett liggsår.
– Målet är att patienter med risk för trycksår inte ska få det hos oss. Och patienter som redan har trycksår, där ska vi göra allt vi kan för att de ska bli läkta. Eller i varje fall inte värre, säger Magnus Oweling.
Vad kan det bero på att ett trycksår blir så här stort, när ni ändå har det här så prioriterat? De anhöriga pratar om brist på resurser, kompetens eller intresse. Vad tror du?
– Jag hoppas och tror att det inte beror på ointresse, resursbrist eller kompetensbrist.
Vad skulle det annars kunna bero på?
– Sjukdomen i sig. Jag vet inte. Men jag tycker att när det har blivit på det här sättet, så illa, så måste man naturligtvis titta noga hela vägen, säger Magnus Oweling.