Läs hela reportaget om sjuksköterskan som slog larm här
Ett halvår efter att Annki slog larm sitter jag framför porträttet av Gösta och bläddrar i hans journal. Gösta som trots cancern och trots att han fyllt 80 år jobbade på sågen som varit hans liv.
Dog i sviterna av ett liggsår
När smärtorna blev för stora lades han in på Vrinnevisjukhuset. Men där blev han inte bättre – utan sämre. Han fick ett liggsår som bara växte och Gösta dog i sviterna av det.
– Resurser eller intresse eller kunskap… Det är något som brister i alla fall, säger Göstas dotter Annsofie Pettersson uppgivet när vi sitter hemma hos dem i villan, framför pappans porträtt.
För sjuksköterskan Annki stod det klart vad bristen bestod i: Mycket svårt sjuka patienter – och personal som inte räckte till.
Vallöftena: Höjt ob-tillägg och kortare arbetstid
Så här i valtider verkar alla partier mer än villiga att göra något åt det:
I SVT:s enkät med partiföreträdarna i Region Östergötland skriver Vänsterpartiet att de vill korta arbetstiden för sjuksköterskor som jobbar på dygnet runt-öppna kliniker.
Miljöpartiet vill ha konkurrenskraftiga löner och flexibla arbetstidsmodeller.
Socialdemokraterna ska ”utveckla hälsosamma arbetstider med mer tid för återhämtning”.
Moderaterna kommer att höja ob-tillägget för alla som jobbar i vården om de får makten.
Centerpartiet vill ge nyexade sjuksköterskor 60 000 kronor i bonus om de stannar i fem år.
Kristdemokraterna vill införa kombinationstjänster där sjuksköterskor kan växla mellan vårdarbetet och administration.
Och Sverigedemokraterna lovar ”åtgärder som ska förbättra vårdpersonalens arbetssituation” motsvarande 150 miljoner kronor.
”Varför lyssnade de inte då?”
Annki har sett valarbetarna som delar ut valbroschyrer utanför entrén till Vrinnevisjukhuset och hon välkomnar åtgärder, men är samtidigt lite bränd. För hon har ju gång på gång slagit larm – utan att något hände.
Och i debatten med en av de styrande politikerna sa hon rakt ut:
– Det känns inte som att ni lyssnar på oss.
Kirurgchefen som sa upp sig
Fast det är inte så lätt för politikerna, konstaterar Conny Wallon. Och honom bör vi nog lyssna på. Han är en av dem som tydligast har slagit larm.
För en vecka sedan jobbade han sin sista dag som verksamhetschef på kirurgkliniken i Linköping. Han sa upp sig i protest mot de långa operationsköerna.
Vad fick kirurgchefen för reaktioner på uppsägningen?
Hur ska Region Östergötland locka sjuksköterskor? Här är några av förslagen:
Vänsterpartiet: Förkorta arbetstiden för vårdpersonal som arbetar i dygnet-runt-verksamhet.
”Vi har tittat på andra delar i landet som har lyckats med att rekrytera personal, korta vårdköerna och förbättra sjukvården. Då har kortare arbetstid för sjuksköterskor varit en enorm framgång.”
Miljöpartiet: Göra yrket och arbetsplatsen mer attraktivt.
”Stöd till sjuksköterskor som chefer, stöd till karriärutveckling och konkurrenskraftiga löner, flexibla arbetstidsmodeller och en god arbetsmiljö, stöd för utbildning till specialistsjuksköterska, bra introduktionsprogram vid anställning.”
Socialdemokraterna: Anställa servecievärdar.
”Vi vill avlasta vårdens personal genom att anställa servicevärdar som kan utföra arbetsuppgifter såsom städning, fylla på förråd och transporter. Vårdens personal ska ägna sig åt vård.” Partiet vill ”utveckla hälsosamma arbetstider”.
Moderaterna: Införa arbetstidsmodell som ger tid för återhämtning
”I grund och botten handlar det om att värna vårdens medarbetare och förbättra villkoren. Vi vill till exempel höja ob-tillägget för alla som jobbar i vården, införa arbetstidsmodeller som ger tid för återhämtning, reflektion, handledning och kompetensutveckling.”
Centerpartiet: Examenspremie efter fem år
”Centerpartiet vill införa ett nationellt sjuksköterskelyft och föreslår att personer som tar sjuksköterskeexamen ska få 60 000 kronor i examenspremie efter sina första fem år som sjuksköterska.”
Kristdemokraterna: Specialisttjänstgöring för sjuksköterskor.
Införa specialisttjänstgöring för sjuksköterskor inom Region Östergötland, hitta fler kombinationstjänster där man roterar mellan vårdarbetet och administrativt arbete, införa vårdserviceteam ”som kan utföra enklare serviceuppgifter”.
Liberalerna: Konkurrensmässiga löner
”En stor satsning på personalen måste till för att sticka ut i konkurrensen, bland annat genom att erbjuda fler medarbetare karriär- och lönestegar samt vidareutbildning med lön. Vi måste även bli mer konkurrensmässiga lönemässigt.”
Sverigedemokraterna: Avlasta sjuksköterskor från administration
Föreslår bland annat att “läkare och sjuksköterskor avlastas från administrativa uppgifter och basala vårduppgifter, i betydligt högre utsträckning än vad som sker idag.”
Vad vill partierna göra åt de långa köerna i vården? Här är en snabbguide till regionvalet i Östergötland