• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Dom i högskoleprovshärva rivs upp – domare jävig

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrättsdomen i det så kallade högskoleprovsmålet rivs upp. Hela rättegången måste tas om på grund av jäv, beslutar Göta hovrätt.

Anledningen är att domaren i målet var jävig på grund av uttalanden han gjort om fallet vid ett juristklubbsmöte, enligt hovrättens bedömning.

26-åringens advokat Edward Lundqvist säger i en första kommentar till SVT Nyheter:

Högskoleprovsfusket

– Jag har inte hunnit läsa beslutet ännu, men det är klart att min klient känner en lättnad, säger han.

Vad tycker du om att hela rättegången ska tas om?

– Ur mitt perspektiv är det vad vi har begärt och det är bra. Nu kvarstår ett arbete med att förbereda och göra om det här inför en ny förhandling i tingsrätten, säger Edward Lundqvist.

Påstår sig inte ha tagit ställning

Rättens ordförande och lagman Lars-Gunnar Lundh hävdar dock att han inte har handlat fel.

I ett pressmeddelande från Göta hovrätt står: ”Rättens ordförande menar att han inte har uttryckt sig på ett sätt som skulle innebära att han tagit ställning i målet innan målet avgjordes”.

”Ovanligt att domar rivs upp av jäv”

I januari dömdes tre män till fängelsestraff för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Tillsammans har de drivit HP-hjälpen som sålt ”fuskpaket” till människor runt om i landet, som skulle hjälpa köparna att nå toppresultat på högskoleprovet.

Polisen slog till mot ligan mitt under högskoleprovet den 14:e april förra året. Flera andra medhjälpare dömdes också, liksom 23 personer som köpt fuskpaket av ligan.

– Det är mycket ovanligt att domar rivs upp på grund av jäv, och extra olyckligt i stora mål för att det då blir mer uppmärksammat. Jag har ingen statistik men kan tänka mig att mindre än en procent av alla mål som avgörs rivs upp av den anledningen, säger Robert Nordh, docent i processrätt vid Uppsala universitet till TT.

Bakgrund: Högskoleprovshärvan

Medan högskoleprovet pågick som bäst den 14 april 2018 gjorde polisen tillsammans med Ekobrottsmyndigheten ett tillslag. Flera personer greps, som misstänktes ingå i ett nätverk som med hjälp av avancerad teknisk utrustning hade möjliggjort fusk med provet.

Polisen hade inlett ett intensivt spaningsarbete mot nätverket några veckor innan provet, efter ett tips.

I oktober samma år åtalades tre män, som tillsammans drivit firman HP-hjälpen som sålt fuskpaket till provdeltagare runt om i landet. Två andra män och tre kvinnor åtalades också för olika brott med koppling till verksamheten, liksom 23 personer som köpt fuskpaket av ligan. Men fler än så misstänkts ha köpt tjänsten.

I januari dömdes de tre huvudåtalade till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott. De 23 dömdes alla för osann försäkran, grovt brott.

Bland HP-hjälpens material fanns kundlistor med namn på ett stort antal ytterligare personer som köpt ligans fuskpaket, och dessa utreds nu vidare av polis och åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet