Blodtransporter kan i framtiden göras med drönare. Foto: TT/Andreas Hillergren/Isabell Höjman

Drönare kan bli framtidens transportör av blod

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har drönare med uppdrag om att leverera blod mellan sjukhus testats. Flygningen mellan två sjukhus fungerade väl och kan komma att bli en framtida metod för blodtransporter inom vården.

– I andra länder och i svår terräng har jag sett att man använder drönare vid blodtransporter, säger Birgitta Clinchy, verksamhetschef vid blodcentralen i region Östergötland.

I somras testades flygningen mellan Sahlgrenska, Östra sjukhuset och Mölndals sjukhus. Med hjälp av drönare är det möjligt att halvera leveranstiden jämfört med transport med bil.

”Bra förbindelser i länet”

I Östergötland är förutsättningarna för transporter bra och frågan har i nuläget inte varit aktuell inom regionen.

– Det här har inte varit på tapeten. Vi har bra förbindelser i Östergötland och inom sydöstra sjukvårdsregionen och har stående transporter, säger Birgitta Clinchy.

Hur framtiden ser ut för drönartransporter återstår att se, enligt Transportstyrelsen.

– En viktig faktor för att regelbundet kunna genomföra drönartransporter är att det finns en infrastruktur som möjliggör flygningar där man utom synhåll kan styra och övervaka trafiken. Med dagens och framtidens teknik är det tänkbart att mobiltelefon-systemet med 3G/4G/5G skulle kunna nyttjas för flygningar i vissa områden, säger Carl Stålberg, inspektör på Transportstyrelsen.

– Den tekniska utvecklingen går fort så det skulle absolut inte förvåna mig om vi ser detta i framtiden, säger Birgitta Clinchy. Inte minst när det gäller transport av blodprover, som i dag sker med enorm skytteltrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.