– Drönare är ett relativt nytt fenomen, men om det här har berott på ovana får utredningen visa, säger Erik Wildenstam, incidentsutredare vid Luftfartsverket. Foto: TT

Drönare räknas som kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Kammarrätten i Jönköping slår fast att kameraförsedda drönare omfattas av kameraövervakningslagen.

Rätten menar att kameran räknas som om den är uppsatt under en längre tid och att den inte manövreras på plats.

Kammarrättens bedömning går på Datainspektionens linje och innebär att kameror på drönare uppfyller förutsättningarna för att det ska krävas tillstånd för att få använda den på allmän plats.

Tydliga regler

Förvaltningsrätten i Linköping hade tidigare gjort bedömningen att drönare med kameror inte ska räknas som kameraövervakning eftersom det är en väldigt begränsad tid som drönaren kan flyga. Den nya domen går tvärt emot den bedömningen.

– Domen gör spelreglerna tydligare eftersom kammarrätten nu slår fast att en drönare med kamera omfattas av reglerna i kameraövervakningslagen, säger Malin Ricknäs, jurist på Datainspektionen.

Tillstånd

För att få filma med drönare på allmän plats kommer det att krävas ett tillstånd från Länsstyrelsen. Men än har inte sista ordets sagts i frågan och domen kan komma att överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.