• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Två personer ligger på medicinska sängar i en blodgivarstation. Runt dem finns utrustning och material för blodgivning, inklusive avfallsbehållare och medicinska tillbehör. Rummet har en ljus och klinisk atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialstyrelsen vill fördubbla antalet blodgivare – och unga män är svårast att nå. Följ med till Ge blod i Linköping. Foto: Carl Larsson/SVT

Dubbelt så många blodgivare krävs – 1 700 dagligen i december

Publicerad

Bara ungefär tre procent av befolkningen lämnar blod. I Östergötland rör det sig om knappt två procent. Socialstyrelsen vill nu dubblera antalet blodgivare och har startat en informationssatsning.

– Vi har haft utmaningar med att tillgodose sjukvårdens behov. Det beror bland annat på att infektioner gjort att blodgivare inte kunnat lämna blod, säger Enisa Deumic, enhetschef hos Ge blod i Linköping.

Ge blod är ett varumärke och kommunikationskoncept för blodgivningsverksamheten som lyder under regionerna.

Söker yngre män

Under devisen ”Du bär på någon annans framtid” vill nu Socialstyrelsen få fatt i fler blodgivare. Framför allt vill de komma åt yngre män.

– Det är en av de målgrupper som är svårast att nå.

Bara i december skulle 1 700 personer behöva lämna blod varje vardag för att tillgodose behoven och de är störst hos patienter med cancer eller kroniska sjukdomar.

Ska klara kris och krig

I Östergötland är behovet cirka 350-400 blodpåsar i veckan. I Sverige behöver ungefär 100 000 patienter få blod varje år.

– Vi behöver ha en trygg och stabil blodgivarkår och bygga på så vi även kan klara en kris, eller ytterst krig.

Hur ska ni locka fler att lämna blod?

– Det är viktigt att synas, informera och utbilda. Det är inte så svårt att ge blod.

Allt blod som sjukvården behöver måste komma från en människa, eftersom blod inte kan framställas på konstgjord väg.

Enisa Deumic är enhetschef hos Ge blod i Linköping. I videon berättar hon om kampanjen som Socialstyrelsen hoppas ska fördubbla antalet blodgivare. Foto: Carl Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.