Kvinna i vit tröja håller en vit medicinburk vid bord i hemmet. Bakom syns soffa och fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Medicinerna Ebba Andersson tar är viktiga för att hennes vardag ska fungera med heltidsjobb och fritidsaktiviteter. Foto: Martin Klevelid/SVT

Ebba, 25, är kritisk till att högkostnadsskyddet höjs: ”Ett bakslag”

Publicerad

Den 1 juli föreslår regeringen att gränsen ska höjas för högkostnadsskyddet för läkemedel från 2 900 till 3 800 kronor. Ebba Andersson i Linköping är kritisk till höjningen. Varje dag tar hon mediciner för att klara av vardagen med sin kroniska sjukdom reumatism.

– Jag tycker det känns tråkigt. Jag tänker på unga som har en kronisk sjukdom där medicinen är livsviktig och nödvändig, det blir ju som ett bakslag, säger hon.

Hör henne berätta i klippet om hur medicinerna hjälper mot hennes reumatism och vad hon tror höjningen kommer att leda till.

Ett nödvändigt beslut

Orsaken till höjningen är att statens kostnader för läkemedel inom högkostnadsskyddet har ökat mycket de senaste åren. Regeringen menar att höjningen måste göras, bland annat för att framöver klara den långsiktiga finansieringen av läkemedelssystemet.

Höjningen har också mötts av kraftig kritik. Flera organisationer menar att den drabbar ekonomiskt svaga grupper i samhället.

– Det är en stor förändring och en svår sådan, men jag bedömer att förändringen är nödvändig för att klara systemet framåt. Det går inte att tro att man kan pressa priserna, för det har gjorts de senaste åren vilket lett till läkemedelsbrist, sa sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson tidigare till SVT Nyheter.

Möjlighet till delbetalning

Region Östergötland menar att det är viktigt att apoteken informerar om möjlighet till delbetalning för att undvika att patienter väljer att inte hämta ut sina läkemedel.

– Högre kostnader för patienter kan riskera att personer med svag ekonomi drar sig från att hämta ut läkemedel. Vi är inte så oroliga för det, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.