Enligt uppgifter från Trafikverket inträffade det totalt 51 olyckor där TMA-fordon var inblandade under åren 2003 till 2015. Nio förare skadades lindrigt och ingen ska ha dött. Olyckan i Norrköping i slutet av maj är troligtvis den första dödsolyckan med en TMA-förare, men under samma tidsperiod omkom sex vägarbetare.
Vill belysa arbetssituationen
Rasmus Samuelsson är initiativtagare till dagens kortege och tidigare kollega till Anna. Enligt honom är det viktigt att belysa arbetssituationen för de som arbetar på vägarna.
– Vi måste visa folk att vi jobbar längs med vägarna varje dag och vår säkerhet är A och O. Vi är där för allmänhetens skull och något sådant här får inte hända, säger han till SVT Nyheter Öst.
Medvetenheten måste öka
Samtidigt säger han att problematiken är svår att komma åt – och uppmanar trafikanter att tänka efter.
–Vi använder oss av alla säkerhetsmedel vi bara kan, men den faktor som vi inte kan påverka så mycket är andra trafikanter. Vi måste öka medvetenheten om hur trafikanter ska bete sig när de passerar våra arbetsområden. Vi är där för deras skull och för att hjälpa. Vi ska inte ses som ett ”problem”, säger Rasmus Samuelsson.
En lastbilschaufför hemmahörande i Polen sitter i dagsläget häktad misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada efter olyckan.
I klippet kan du höra Rasmus Samuelsson berätta mer och se bilder från dagens kortege på E4.