Musikern Chris Rolon tömmer sin studio i Norrköping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till replokalen i Marielund i Norrköping. Foto: Carl Bruno Tersmeden / SVT

Efter minskade stödet till studieförbundet: Här töms den sista replokalen

Uppdaterad
Publicerad

Studieförbundet Vuxenskolan hade för några år sen ett 80-tal band i alla sina replokaler i Norrköping, sedan kom pandemin och regeringens nedskärningar. Nu packas all utrustning in i ett förråd. Pengarna räcker inte längre till hyran.

Musikern Chris Rolon ser replokalen som sin arbetsplats. Där har han och hans vänner skapat musik och konst, nu vet han inte vad han ska göra:

– Vi får väl ge upp lite grann, det är inte så att vi kan tvinga fram nåt som inte finns.

I höstas beslutade regeringen att det ska sparas en halv miljard på studieförbunden, det är en minskning av anslagen med närmare 30 procent. Strax efter det lades ett av landets 10 studieförbund ner, Kulturens Bildningsverksamhet och i torsdags kom beskedet att ett annat, Ibn Rushd, också är på väg bort. De som finns kvar brottas med svåra ekonomiska problem.

Extra tufft i Norrköping

Läget i just Norrköping har förvärrats eftersom kommunen i dagarna beslutat att hålla inne med 35 procent av de pengar studieförbunden skulle få. Kulturnämndens ordförande, Päivi Johansson (M), säger att det beror på att studieförbunden tappat så kraftigt i antalet deltagare, men att förbund som har speciella lokala satsningar kan komma att få mer pengar senare i höst.

Sista ackordet har kanske tagits

Vuxenskolan har haft sitt musikhus vid stadsdelen Marielund. Kenny Lundström är verksamhetsansvarig och sorgsen över all kreativitet som nu försvinner:

– Det är ett förtroende man ger till unga människor som för första gången får en nyckel och får ett ansvar och så funkar det för att man har samma mål, att skapa musik.

I klippet ovan får vi höra om hur Studieförbundet Vuxenskolan nu kanske tvingas flytta från staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.