Gruppbild av nio personer som står och sitter på en scen, med en stor bild av en satellit projicerad på en bakgrundsskärm. Deltagarna håller blommor och dokument i händerna, och det finns en atmosfär av firande eller prisutdelning. De är klädda i en blandning av formella och informella kläder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är årets invalda till Music Hall of Fame 2024. Foto: Magdalena Moreno/SVT

Eldkvarn prisas i hemstaden Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen presenterades de artister och band som valts in i årets upplaga av Swedish Music Hall of Fame. Norrköpingsbandet Eldkvarn hör till de utvalda.

Under en ceremoni i Värmekyrkan i Norrköping uppmärksammades artisterna och banden för sina betydande bidrag till den svenska musikhistorien. För att kvalificeras krävs även att det ska ha gått minst 20 år sedan artistens debut.

Av de invalda artisterna fanns bland andra José González, Ace of Base, Lisa Ekdahl och Eldkvarn.

– Det är som ett kvitto på att man har åstadkommit något, säger Carl Jonsson medlem i Eldkvarn.

Flera framföranden

Elever från Musikklassen från Haga skolan och elever från Marieborgs folkhögskola och musiklinjen på De Geer gymnasiet uppträdde med musik från de invalda artisterna.

Hör Plura, Carl Jonsson och Lisa Ekdahl berätta om utmärkelsens betydelse i klippet ovan.

Årets utvalda 2024

Alice Tegnér

Freddie Wadling

José González

Lisa Ekdahl

Ace of Base

Refused

Eldkvarn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.