• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tre elever med VR-glasögon på huvudet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elever på Valkeboskolan i Vikingstad testar ny teknik med VR-glasögon. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Elever i Vikingstad får testa VR – ska frigöra hjärnkapacitet: ”Ganska bra”

Publicerad

Genom att träna elevernas samsyn, det vill säga hjärnans koordination av ögonen, kan hjärnkapacitet frigöras. I ett pilotprojekt undersöks nu om det kan leda till förbättrad koncentration och ökad läsförmåga.

Forskare vid Karolinska Institutet har tillsammans med ett VR-företag utvecklat en metod där användaren tränar 15 minuter per dag, 4 dagar per vecka i 12 veckor.

I årskurs sex på en mellanstadieskola i Vikingstad, utanför Linköping deltar eleverna i experimentet.

– Det känns kul att gå i den första mellanstadieklassen som får testa det här, säger Astrid Välitalo.

Streamat innehåll i VR-glasögonen

Under dagens träning fick eleverna titta på en utbildningsfilm om Stockholms blodbad. Det är läraren som bestämmer vilket innehåll som ska visas i glasögonen.

– Jag blev jättetaggad när jag hörde om projektet. Jag gillar VR och när jag fick veta att vi kunde få använda det i klassen så blev jag intresserad, säger Joel Eriksson, lärare på Valkeboskolan i Vikingstad.

Men han är också en smula skeptisk till projektet och tycker det ska bli intressant att se om det ger någon effekt.

– Man undrar ju om det här verkligen kan fungera, säger han.

Hjärnans bearbetning utvärderas

Innan studien startade mättes elevernas läshastighet och läsförståelse. Under projektets gång och efter att det avslutas kommer förmågorna mätas igen för att se om träningen gett resultat.

– Vi kommer även ställa frågor om samsyn och mäta ögonkoordinationen, berättar Joel Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.