Ellen Mohlin berättar i klippet om vad hon tycker om att ha vindkraftverk i närheten. Foto: Patrik Widegren /SVT

Ellen bor granne med vindkraftverken: ”Märker inte så mycket av det”

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraft väcker känslor, det finns de som inte vill ha verken i närheten och de som inte tycker att det är så farligt. Ett exempel på det senare finns i Klintehamn på Gotland. Där bor Ellen Mohlin som har flera vindkraftverk stående drygt 900 meter från sitt hus.

Från Ellen Mohlins balkong kan man se toppen på rotorbladet till ett av verken snurra över trädtopparna. Mellan hennes hus och vindkraftverken finns ett skogsparti som gör att de inte syns så mycket. Ett visst buller hörs dock ibland säger hon.

– Jag märker inte av det så mycket, jag är uppvuxen bredvid en motorväg på fastlandet. Men min man märker det ibland, ett surrande ljud, men det är inget som vi går och stör oss på, säger hon.

Gotland

Segdragen process med överklaganden

Det var i juni 2007 som regeringen beslutade att avslå överklaganden kring fem vindkraftverk som skulle byggas strax söder om Klintehamn. Planerna på att bygga verken hade då funnits i 12 år. Ärendet hade överklagats till högsta instans av de närboende som inte ville att vindkraftverken skulle få uppföras.

Idag står verken på plats sedan ett antal år. Ellen Mohlin var inte inblandad när besluten togs – hon har bara ägt huset i ett år – men hon tycker inte att de stör henne.

– Det är ju bra att det finns olika alternativ med vind, sol och vatten och kärnkraft, säger hon.

Vägledningar för placering av vindkraftverk

AVSTÅND TILL BEBYGGELSE:

Det finns inga regler om hur nära bebyggelse vindkraft får stå. Rekommendationer kan finnas. Däremot finns det lagstiftning som säger hur mycket en ny anläggning får bullra vid närliggande hus. Avstånden bestäms i från fall till fall. Inom de områden som Energimyndigheten pekat ut som riksintresse för vindbruk 2013, så slår myndigheten dock fast att avståndet mellan vindkraftverk och bebyggelse ska vara mer än 800 meter.

BULLER:

Ljudnivån från vindkraft vid bostäder bör inte vara högre än 40 dBA, anser Naturvårdsverket. I vissa områden bör ljudnivån inte överstiga 35 dBA. Om vindkraftverken ger ifrån sig tydligt hörbara toner, så kallade rena toner, bör ljudnivån vara 5 dB lägre.

I områden där ljudmiljön är särskilt viktig, där bakgrundsljudet är lågt och där låga ljudnivåer eftersträvas, bör ljud från vindkraftverk enligt Naturvårdsverket inte överskrida 35 dBA. Det gäller exempelvis områden i fjäll och skärgårdar.

I områden för friluftsliv, där en låg bullernivå utgör en viktig kvalitet och naturliga ljud dominerar, bör ljudet från vindkraftverk inte heller överskrida 35 dBA.

Källor:

Naturvårdsverket, Energimyndigheten, Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet