En hasselnötpå en buske syns till vänster. till höger står kursdeltagare i ett änge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu börjar årets hasselnötter bli mogna, berättar nötodlingsexperten Philipp Weiss i klippet. Foto: Patrik Widegren/SVT

En gång storexportör – nu sinar kunskapen om Gotlands hasselnötter

Publicerad

Gotland var för länge sedan en stor exportör av hasselnötter. Men nu har kunskapen om hur man tar hand om buskarna, och nötterna, börjat gå förlorad. Därför anordnar länsstyrelsen nu en kurs för de som vill lära sig mer.

På 1600 och 1700-talet var gotländska hasselnötter en stor exportvara, både till Sverige men också till Europa. Idag finns många av buskarna från den tiden, och ännu äldre, kvar.

– Det här är en tradition som har lite gått förlorad, så måste vi väcka upp den igen och treva oss fram, säger Maria Norderbrim, projektledare för ”Ett rikt odlingslandskap” hos länsstyrelsen på Gotland.

Se mer från kursen som hölls i Laxare änge på Gotland i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.