En man i svarta artbetskläder sitter på en åker med gräs och kollar in i kameran. Bakom syns en blå himmel med moln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Erik Karlssons åker utanför Linköping har gräset vuxit explosionsartat. Hör honom berätta varför det är viktigt för lantbruket. Foto: Martin Klevelid/SVT

Lättnaden för lantbrukare: ”Gräset har exploderat”

Uppdaterad
Publicerad

Gräset, eller vallväxter som det också heter, har vuxit väldigt bra i år tack vare allt regn. Det innebär en stor lättnad för Erik Karlsson i Åtvidaberg och andra lantbrukare efter att det varit brist på foder under flera år.

– Det är jätteskönt. Vi är vana vid att ha dåligt med foder. Det är en ständig ångest ifall det kommer att räcka, säger han.

Gräset skördas och används som foder till djuren. Men under flera år har torkan gjort att det varit brist på djurfoder i bland annat Östergötland.

Torkan de senaste åren har gjort att Erik Karlsson bara kunnat skörda gräs en och i bästa fall två gånger per säsong. I år blir det tre rejäla skördar.

Följ med ut på hans åker och hör varför det här är viktigt för det svenska lantbruket i klippet.

Kan leda till prissänkningar

Under flera år har det varit brist på djurfoder. Tack vare årets regn blir det ändring på det. Förutom en bättre tillgång för djurägare kan det också innebära prissänkningar.

– När vi har ont om foder blir priset dyrt. Priset har varit jättedyrt under flera år tillbaka. När vi får normal skörd återgår det till mer normala priser, säger odlingsrådgivaren Ulrik Lovang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.