Slåtter på en äng

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Titta på klippet för att se hur en skyddad äng slås i Ödeshög. Magnus Folkesson och Isabelle Norström från Länsstyrelsen Östergötland. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Se arbetet för att bevara artrika ängar: ”Många arter i stort behov”

Publicerad

Varje sommar genomför länsstyrelsen slåtter på ett femtiotal ängar och andra skyddade områden för att främja artrikedom och biologisk mångfald.

– Det finns så många arter som är i stort behov av de här ytorna, säger Isabelle Norström, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen Östergötland.

Slåtterängar är bland de mest artrika miljöerna vi har, och genom att slå av växtligheten minskar man markens näringsinnehåll. På så sätt skapar man gynnsamma förutsättningar för en mångfald av arter ska trivas.

– Det finns många arter som föredrar mer näringsfattig jord. Därför slår vi av vegetationen efter att växterna har blommat klart och släppt sina frön, för att undvika att marken blir för näringsrik, säger Isabelle Norström.

Runt om i Östergötland finns många ytor som ska slås under några veckor, och för att arbetet ska bli effektivt används olika verktyg och maskiner.

– På de flesta ytorna använder vi oss av slåtterbalk men på en del platser kör vi med lie och trimmer.

Titta på klippet ovan för att se hur en skyddad äng slås i Ödeshög.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.