• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Cecilia berättar om hur det är att leva med endometrios Foto: Elin Sunnanängs

”Buken är som en stor tvättmaskin”

Uppdaterad
Publicerad

Cecilia från Östergötland har lidit av endometrios sedan hon fick mens i tidiga tonåren. Diagnosen fick hon först när hon var 25 år.

Endometrios är en sjukdom som cirka 250 000 kvinnor i Sverige lider av. Idag införde Socialstyrelsen nationella riktlinjer för att förbättra vården för de drabbade. Riktlinjerna presenterat ett 40-tal rekommendationer och lyfter vikten av tidig diagnostisering.

– Det är såklart jättebra att det har kommit riktlinjer nu och det här kommer att höja lägsta nivån tror och hoppas jag.  Men jag tycker fortfarande att man liksom tassar lite kring det här problemet med att få diagnos. Alltså vikten av en diagnos, säger Cecilia.

Endometris

Många som lider av endometrios har fått vänta i åratal för att få en korrekt diagnos och rätt hjälp. Cecilia själv fick vänta länge.

– Jag fick tjata på vården väldigt, väldigt länge innan jag fick en utredning överhuvudtaget. Ungefär 12-13 år tog det innan någon tog mig på allvar.

Avfärdas ofta av vården

Endometrios är en kronisk, gynkelogisk sjukdom som innebär att livmoderslemhinnan är felbelägen. Slemhinnan växer alltså utanför livmodern, ofta i äggledare eller i bukvägg.

Detta orsakar vanligtvis stora smärtor och kan i vissa fall leda till cancer i livmodern och/eller ofrivillig barnlöshet. Kvinnor som lider av endometrios avfärdas ofta av vården, då symptomen missbedöms som vanliga menstrautionsmärtor.

– Men det är ju inte det. Det är inte mensvärk, det är en kronisk sjukdom som drar ned ens livskvalité något fruktansvärt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Endometris

Mer i ämnet