Med hänsyn till barnen vill familjehemsenheten inte beskriva enskilda fall då de som har kommit till Norrköping är så pass få att det kan röja deras identitet. Timo Pöllänen, chef på familjehemsenheten, förklarar att barnen kan ha kommit hit med ett äldre syskon för att vistas hos en släktning.
– De har ofta någon typ utav anhörig anknytning i Norrköping och vi försöker se till att dem får vara nära de anhöriga i så stor utsträckning som möjligt.
Tidigare erfarenhet
Familjehemsenheten har, enligt Timo Pöllänen, erfarenhet av att bistå ensamkommande barn sedan tidigare. Men det finns skillnader från tidigare mottagande av ensamkommande barn från bland annat Syrien och Afghanistan.
– Då kom de mer ensamma än de här barnen. Men jag skulle misstänka att det finns ett liknande behov av trygghet och stöd, även traumabehandling i och med att man har lämnat nära och kära. Kommer man från krigshärjade områden är det flera osäkerhetsfaktorer som hänger med, säger Timo Pöllänen.
Förstärker mottagningar
Arbetet med att placera barnen i ett boende utgår från barnens olika vårdbehov. Familjehemsenheten kan exempelvis göra en privatplacering där de ger ett medgivande för ett barn att bo hos en släktning. I vissa fall kan det bli en familjehemsplacering där barnet får bo i ett familjehem och det kan även bli en placering i ett stödboende om barnet är i övre tonåren.
– Vår plan är att vecka för vecka se hur många det är som ankommer. Vi har påbörjat en förstärkning på våra mottagningar så vi kan ta hand om de barn som kommer till Norrköping.
Hör mer hur kommunen arbetar med barnen i videon ovan.