En person står med ryggen mot kameran i ett rum med stora fönster som visar en grönskande utsikt utanför. Rummet är inrett med en soffa, kuddar, och olika prydnadsföremål, inklusive små statyer. Belysning från en taklampa skapar en varm atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hon gick från prisbelönt till hatad. Möt kennelägaren som fick 125 hundar omhändertagna i videon ovan. Foto: SVT/Martin Klevelid

Prisad kennelägare misstänks för grovt djurplågeri: ”Är otroligt ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

I över 50 år var hon prisad, framgångsrik och omtyckt av köpare. Men i augusti 2024 förändrades allt. En kontroll av hennes kennel i Linköping leder till ett av Sveriges största omhändertaganden av hundar någonsin och hon utreds nu för grovt djurplågeri.

– Jag är så otroligt ledsen. Hundarna har varit hela mitt liv, berättar hon i en intervju med SVT.

När 125 hundar omhändertogs på en kennel i Linköping i år var det det största omhändertagandet av hundar som gjorts i Sverige på 18 år. Bilderna visar misär och hundar instängda i små burar.

Omhändertagandet chockar hundägare över hela Sverige – kenneln har varit prisbelönt och mycket framgångsrik. Nu framkommer en helt annan bild.

Vanvård på kennel i Linköping

Vad är det egentligen som hänt? Hur kunde det gå så långt? Se bilderna och hör kennelägaren förklara det som hänt i videon ovan.

Överklagat avlivning

Nästan hälften av de 125 omhändertagna hundarna var i så dåligt skick att länsstyrelsen fattade beslut om avlivning. Kennelägaren håller inte med om bedömningen och har överklagat 26 avlivningsbeslut till Kammarrätten.

– Jag tror länsstyrelsen tog så många avlivningsbeslut på grund av att det var så många hundar, säger kennelägaren.

Länsstyrelsen i Östergötland avvisar kritiken om att ha avlivat hundar på grund av det stora antalet. De menar att bedömningen bygger på hundarnas hälsostatus som bedömts av en eller flera oberoende veterinärer.

– Många hundar hade flertalet grava hälsoproblem. Exempelvis psykisk ohälsa och allvarliga tandproblem, där flera munnar i princip är ruttna på hundarna, säger Kristoffer Hellberg på länsstyrelsen i Östergötland.

I videon ovan berättar kennelägaren om varför hennes kennel gick från prisbelönt till hatad och hur omhändertagandet ledde till självmordsförsök.

Den vänstra delen av bilden visar en kennel med flera hundar som sitter i en bur omgiven av skräp och matrester. Den högra delen visar ett utrymme där golvet är smutsigt och tomma matskålar står placerade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av vad som hänt – på 60 sekunder. Foto: Länsstyrelsen

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa: Ring 90 390. Dygnet runt, året runt.

Mind Självmordslinjen: Chatta via mind.se eller ring 90 101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ring/sms:a 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvård på kennel i Linköping

Mer i ämnet