Esmeraldafallet: Erfaren åklagare tar över mordåtalet i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart vilken åklagare som tar över det uppmärksammade fallet med den treåriga flickan Esmeralda som hittades död i sitt hem i Norrköping den 30 januari 2020. Det blir Helene Gestrin, kammaråklagare i Linköping, som senast haft ansvaret för Estonia-målet.

– Jag har tagit över ärendet och gått igenom det till del. Jag har läst domen och gått igenom samtliga förhör som hölls i tingsrätten. Nu håller jag på att gå igenom resten av materialet, säger Helene Gestrin till SVT Nyheter Öst.

Hör en längre intervju med åklagaren i videoklippet här ovanför.

Treåriga Esmeraldas död

Norrköpings tingsrätt dömde Esmeraldas mamma till fängelse i ett år och nio månader för vållande till annans död. Åklagare Anna  Lander som då höll i ärendet arbetar inte längre kvar på Åklagarkammaren i Norrköping.

Chefsåklagaren: ”Har erfarenheten som behövs”

– Helene Gestrin har erfarenheten som behövs av stora och komplexa mål. Eftersom de mer erfarna åklagarna i Norrköping är uppbokade på andra stora mål under våren får vi hjälp av kollegorna i Linköping. Det här är ett bra exempel hur vi stöttar varandra inom myndigheten, säger Torsten Angervåg, kammarchef i Norrköping, i ett uttalande.

Den 24 maj inleds huvudförhandlingen i Göta hovrätt. Båda sidor har överklagat domen.

Åklagarsidan vill i sin överklagan att hovrätten ska ändra tingsrättens dom och döma mamman för mord på dottern, alternativt synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet