Döda musslor ligger utspridda på den torra sjöbottnen. Det som var Kalmar läns största sjö har nu krympt ihop. I den södra viken av sjön ser man sjöbottnen flera hundra meter ut i det som tidigare var sjön.
Fem kraftbolagsägare har tillstånd att tappa ut vatten ur sjön Yxern. Hur högt dammluckorna ska hissas upp styrs i en gammal vattendom, ett tillstånd att reglera vattnet, som beslutades 1938 – för 78 år sedan.
”Otidsenliga villkor”
– Problemet är att vi pratar om någonting som är 75 år gammalt. Det här är typiskt för vattenkraftsbranschen. Det är ofta väldigt gamla tillstånd och väldigt otidsenliga villkor. Och miljöhänsynen i de här gamla tillstånden, den lyser med sin frånvaro, säger Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet.
Fortfarande följer kraftbolagen vid sjön Yxern detta tillstånd till punkt och pricka – även när det står att man ska tappa ut 800 liter vatten i sekunden en torr sommar när vattnet i sjön drar sig längre och längre ut.
Lång väg till EU:s mål
De gamla tillstånden för Sveriges vattenkraftverk är ett miljöproblem i hela Sverige. Det kan man se på de kartor över Sveriges vattendrag som länsstyrelserna och Havs- och vattenmyndigheten har tagit fram.
Om bara fem år ska alla Sveriges vattendrag ha god ekologisk status. Det har EU slagit fast. Det betyder att det borde vara blått och grönt på kartan över Sveriges vattendrag.
Istället lyser det rött, orange och gult. För Sverige har en mycket lång väg kvar för att nå upp till EU:s mål. Och en förklaring är just de gamla tillstånden för vattenkraften som gäller än i dag.
Snedvriden konkurrens
– Det uppstår en konkurrenssnedvridning. Man ställer miljökrav i stor omfattning när det gäller vindkraftverk till exempel, men gör det inte på samma sätt i förhållande till vattenkraftverk. Då är det klart att då uppstår en konkurrensfördel för vattenkraften som kan fortsätta att operera på ett sätt som skadar miljön, säger Jan Darpö.
Kan du säga att vattenkraften har kunnat befinna sig i någon sorts gräddfil?
– Absolut.. I och med att man inte har moderna tillstånd. Det är en riktig gräddfil.
Tidigare har vattenkraftsbranschen fått vara ifred, enligt Jan Darpö. En förklaring är att vattenkraften har haft en stor betydelse för uppbyggnaden av Sveriges industrier, och vattenkraften är fortfarande betydelsefull.
Men nu har det kommit allt hårdare krav på EU. Och ett lagförslag är alltså på gång.
– Jag tror att fler och fler börjar inse att det kommer att komma något nytt. De de kloka företrädarna i branschen har nog redan förstått det.
Regeringen kritiseras av EU
Men det finns intressen som drar åt olika håll. De som kämpar för att bevara vattenkraftsbranschens självbestämmande. Och de som vill värna miljön. Den förhandlingen pågår även inom regeringskansliet, enligt Darpö.
Nyligen kom nya tuffa krav från EU-kommissionen. En så kallad ”formell underrättelse” till Sveriges regering. Det är en tydlig kritik mot regeringen och innebär en kraftig påtryckning att Sveriges regering måste agera.
– Det sätter ju press på regeringen att få fart på de utredningsförslag som ligger, säger Jan Darpö.
Annars kan Sverige i förlängningen bli tvungna att betala böter, ett så kallat vite, på miljonbelopp.
”Kan bli dyrt”
– När Sverige fick viten för att vissa av våra stora industrianläggningar inte hade moderna tillstånd utdömdes ett vite på två miljoner euro och 4000 euro per dag och per anläggning som inte var omprövad. Så det kan bli dyrt, säger Jan Darpö.
I skrivelsen från EU-kommissionen får Sverige kritik för de gamla tillstånden för vattenkraftsverken. EU-kommissionen anser att det går alldeles för långsamt att ompröva de här tillstånden och ta hänsyn till nutida miljökrav.
På sikt kan det här leda till att Sverige inför tuffare krav på vattenkraften – vilket på sikt kan innebära att många av de mindre vattenkraftsverken tvingas lägga ner.
Kritik från vattenkraftsägarna
Det finns en stark kritik från många av de mindre vattenkraftsägarna, som anser att man inte plötsligt kan ändra spelreglerna för en bransch som länge har haft tillstånd att bedriva verksamhet.
Men Jan Darpö anser inte att det är konstigt att ställa miljökrav – även på små vattenkraftsverk.
– Det är ju normala villkor för all företagsamhet. Konkurrensneutralitet betyder ju att man måste visa en rimlig miljöhänsyn. De utredningsförslag som ligger innebär att kraftägarna får gott om tid på sig att anpassa verksamheten. Och klarar man inte det bör ju inte samhället gå in och subventionera en fortsättning. Utan då får man faktiskt lägga ner.