En delad bild som visar två sektioner. Till vänster syns en person i en gul väst med texten ”MISSING PEOPLE”, som undersöker omgivningen i en skogsmiljö. Till höger ser vi en kvinna som poserar framför en byggnad med träfasad, iförd en blå tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rebecca Stenberg svara på frågor om sökinsatser. Foto: Mikael Fritzon/TT/Privat

Experten om sökinsatser: ”En svår uppgift”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsforskaren och universitetslektorn Rebecca Stenberg berättar mer om vilka utmaningar som finns när det gäller försvunna personer.

– Man sätter in mycket resurser och det är många frivilliga. Det är en svår uppgift att hitta någon, säger Rebecca Stenberg.

Det var i måndags som polisen larmades om det äldre paret i Boxholm som försvann efter en svamputflykt i skogen.

Runt 25 000 personer anmäls försvunna varje år i Sverige, enligt siffror från polisen. Polisen genomför minst 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv eller hälsa är utsatt för fara.

Rebecca Stenberg forskar inom området och hon berättar om lidandet som försvinnanden innebär för berörda och anhöriga.

– Det kan vara jättejobbigt för anhöriga när polisen slutar söka. Där är de frivilliga viktiga eftersom de faktiskt fortsätter leta, säger Rebecca Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.