Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På yrkesprogrammet i småskalig livsmedelsproduktion i Gamleby märker man av ett ökat intresse för odling. Foto: Hedvig Nittve

Experten tror på odlingsboom när maten blir dyrare: ”Många frågar”

Uppdaterad
Publicerad

Att priserna på frukt och grönt har rusat i butikerna har knappast undgått någon. I jakten på billigare tomater börjar fler kika på den egna balkonglådan – det säger odlingsexperten Roy Thellman.

– Genom att odla smart och hållbart kan du spara pengar.

Det senaste året har priserna på mat ökat med 20 procent, enligt SCB, och på listan över vilka produkter som ökat allra mest hittas flera grönsaker. Enligt odlingsexperten Roy Thellman från Valdemarsvik har det gjort så att fler börjat odla grönsaker hemma.

Undervisar om hållbarhet

Roy Thellman undervisar på yrkesprogrammet i småskalig livsmedelsproduktion i Gamleby. Här ligger fokus på hållbarhet.

Klimat

– Odlar man på ett smart sätt kan man hålla kostnaderna nere och minska klimatpåverkan, säger Roy Thellman.

Förutom att odla med hållbara metoder tycker han att man ska vara noggrann med vilka grödor man väljer.

– Morötter, till exempel, kräver stor yta och är billigare att köpa i affären. Men tomat ger mycket avkastning för pengarna, säger Roy Thellman.

Hör Roy berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet