• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Pernilla Stridh, länsveterinär, Länsstyrelsen Östergötland Foto: Mimmi Moberg/SVT

Fågelinfluensan drar norrut

Uppdaterad
Publicerad

Fågelinfluensan som drabbat Östergötland hårt drar sig nu norrut i takt med flyttfåglarnas vårflytt. I Östergötland har restriktionsområdet vid Gammalkil upphört, medan området mellan Skänninge och Malmslätt fortfarande berörs av restriktioner och skyddsnivå 3.

Det uppger Länsstyrelsen i Östergötland i ett pressmeddelande. Ett restriktionsområde upphävs när den preliminära desinfektionen har genomförts i den drabbade besättningen.

– Man dränker hela stallet med desinfektionsmedel innan man häver ut bäddar, strömaterial och foder. Därefter ska en slutlig desinfektion genomföras, sen ska stallet stå tomt i minst 21 dagar innan nya djur kan sättas in, säger Pernilla Stridh, länsveterinär, Länsstyrelsen Östergötland.

Fågelinfluensa i Östergötland

Faran inte över

Hittills i år har 21 besättningar med tamfågel drabbats av fågelinfluensa varav de flesta i södra Sverige. I Östergötland rör det sig om fem fall under 2021. Nu när flyttfåglarna rör sig norrut upptäcks fler fall av fågelinfluensa längre upp i landet, men ännu är faran inte över i Östergötland.

– Det passerar flyttfåglar april ut, säger Pernilla Stridh.

Djurägare i hela landet uppmanas fortsatt vara uppmärksamma och ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet, minskad foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelinfluensa i Östergötland

Mer i ämnet