Fältarbetarna håller på att försvinna

Publicerad

Många anser att det jobb som fältarbetare gör betyder mycket för att ungdomar inte ska hamna i problem med droger och annat, men bortsett från ett nystartat projekt i Motala så är Linköping nu den enda kommun i Östergötland som har kvar sina fältarbetare.

Härom veckan fick fältarbetarna sluta sina jobb i Mjölby. Anna Johansson (S) är ordförande för omsorgs- och socialnämnden i kommunen och hon berättar att det var en del av de besparingar som kommunen måste göra:

– Självklart var det ett svårt beslut att fatta, men jag tycker det var rätt, vi har ju så mycket annan social verksamhet som fungerar bra.

Droger bland unga

Ett stöd för unga

Fältarbetarnas jobb är att vara ute på kvällar och helger och träffa ungdomar, i inslaget i spelaren ovan kan vi följa Beata och Dan som är två av Linköpings fältarbetare:

– Det är svårt att bevisa att vi gör ett bra jobb, det finns ju inga siffror som kan visa det, säger Beata Sosnovska, men unga vänder sig till oss när de har problem så att vi kan hjälpa dem vidare.

Dan Hartman håller med:

– Vi är ju en länk mellan ungdomarna och beslutsfattarna, vi kan ju berätta hur olika stadsdelar mår.

Utrotningshotad verksamhet

Utöver Linköping så finns ett projekt med fältarbetare i Motala sedan årsskiftet, men de övriga kommunerna i regionen har inga längre, något som Benjamin Prom saknar, han är gruppchef för områdespolisen i Norrköping:

– Det behövs fler bra vuxna ute på stan, inte på nåt kontor eller rum, just nu är det mest polisen som är ute och vi får ta mycket frågor som inte är våra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet