Molly hittades död i sin säng den 25 februari 2023 efter att hon kvällen innan tagit det narkotikaklassade läkemedlet tramadol och druckit alkohol.
Nu startar rättegången i Falu tingsrätt mot den kille som misstänks ha sålt drogerna till Molly. Killen som då var 16 år, och som idag är 18 år, står åtalad för grovt vållande till annans död och flera narkotikabrott.
SVT Nyheter Dalarna skildrar Mollys sista timmar i livet. Se hela dokumentären här.
Åldern spelar roll
Att han var 16 år när försäljningen ska ha ägt rum spelar stor roll vid den pågående rättegången, menar advokaten till Mollys familj.
– Även om man bara är 16 år så förstår man att man inte ska sälja tramadol till 14-åringar, säger Anders Ericson, familjens advokat.
”Inte samma konsekvenstänk”
Men Axel Östberg, den advokat som företräder den misstänkte killen, är av annan åsikt. Han menar att en 16-åring inte är lika mogen mentalt som en 18-åring, och vill se en frikännande dom.
– Enligt praxis har en 16-åring inte samma konsekvenstänk som en vuxen person. Ett barn inser inte riskerna med sitt agerande på samma sätt som en vuxen. Än mindre inser ett barn följderna av sitt agerande, säger Axel Östberg, den misstänktes advokat.
Därför är brottet grovt
Brottet anses vara grovt eftersom försäljningen ska ha skett till barn som saknat insikt och förståelse för de risker som intaget av tabletterna medförde.
Den misstänkte nekar till brott.
Det här är tramadol:
• Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som är avsett att användas vid vissa typer av smärta.
• Drogen är beroendeframkallande och kan göra att man blir aktiv, euforisk och avslappnad. Till en början kan man bli pigg och alert, men sedan kan ruset ge nedsatt medvetandegrad. För vissa är substansen ångestdämpande.
• Den kan även orsaka huvudvärk, illamående och yrsel. Dessutom kan högre doser leda till livshotande tillstånd som andningsnöd, hjärtproblem eller till och med dödsfall. Vissa personer är extra känsliga även för låga doser.
• Dessutom ökar risken att dö när tramadol används i kombination med alkohol, cannabis eller andra droger.
Källa: Länsstyrelsen och Maria Ungdom.
Problem med droger? Här kan du få hjälp:
Alkohollinjen: 020-84 44 48 https://www.alkohollinjen.se/
Alkoholhjälpen: https://alkoholhjalpen.se/
BRIS: https://www.bris.se/
Droghjälpen: 020-91 91 91 https://droghjalpen.se/
Ersta Vändpunkten: https://www.erstadiakoni.se/verksamheter/socialt-stod-och-omsorg/anhorigstod-vid-beroende/ersta-vandpunkten/
Föräldraföreningen mot narkotika: https://fmn.se/
Föräldralinjen: 020-85 20 00 https://mind.se/hitta-hjalp/foraldralinjen/
MIND: https://www.mind.se/
MiniMaria är mottagningar för ungdomar och föräldrar som finns i flera städer i Sverige. Läs mer här: https://www.1177.se/
Behandling via nätet: https://www.beroendecentrum.se/vard-hos-oss/behandling-via-natet/