En person står i en ljus korridor med glasväggar. Till vänster finns en nedräkning från tre till ett, angiven med röda siffror på en vit bakgrund. Personen är klädd i en svart blazer över en blå skjorta och tittar rakt fram.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en ganska speciell situation” – advokat Anders Ericson berättar om de omständigheter som gör rättsfallet unikt. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Familjens advokat: Därför är fallet Molly unikt

Publicerad

14-åriga Molly dog efter att ha tagit tramadol under en festkväll i Falun i februari förra året. Nu avgörs det i en rättegång om den då 16-årige person som ska ha sålt drogerna till henne orsakat hennes död.

– Det ska prövas om han förfarit oaktsamt, säger familjens advokat Anders Ericson.

Frågan är om den misstänkte gärningspersonen kunde förstå att Molly, som bara var 14 år, inte kunde avgöra riskerna med att ta drogen.

Se hela SVT:s Mini-dok om fallet Molly här.

Droger bland unga

”Fentanylfallet” kan visa vägen

Enligt advokat Anders Ericson kan ett tidigare uppmärksammat fall bli vägledande även här. I det så kallade ”fentanylfallet” dömdes två bröder i Stockholm för vållande till annans död efter att de sålt fentanyl till åtta personer som dog.

– Den avgörande principen som HD slog fast vid ”fentanylmålet” är just möjligheterna för den som intar narkotikan att överblicka konsekvenserna av intaget, säger Anders Ericson.

”Förnekar att han sålde drogerna”

Rättsfallet är unikt eftersom både Molly och den misstänkte gärningspersonen var under 18 år när drogförsäljningen ägde rum.

– Det handlar om ett barn som är misstänkt för brott mot ett annat barn, säger Axel Östberg, advokat till den misstänkta gärningsmannen som nu har fyllt 18 år.

Den misstänkte förnekar att han sålt drogerna, och hoppas på en frikännande dom, berättar advokaten.

Hör anhöriga till Molly om hennes sista timmar i livet här.

Molly från Falun och en vän till henne (pixlad) håller upp en tabletter med tramadol. Texten ”Tram” är synlig under bilden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en festkväll dog 14-åriga Molly – här är hennes sista timmar i livet. Foto: Privat/ur Polisens förundersökning

Problem med droger? Här kan du få hjälp:

Alkohollinjen: 020-84 44 48 https://www.alkohollinjen.se/

Alkoholhjälpen: https://alkoholhjalpen.se/

BRIS: https://www.bris.se/

Droghjälpen: 020-91 91 91 https://droghjalpen.se/

Ersta Vändpunkten: https://www.erstadiakoni.se/verksamheter/socialt-stod-och-omsorg/anhorigstod-vid-beroende/ersta-vandpunkten/

Föräldraföreningen mot narkotika: https://fmn.se/

Föräldralinjen: 020-85 20 00 https://mind.se/hitta-hjalp/foraldralinjen/

MIND: https://www.mind.se/

MiniMaria: Mottagningar för ungdomar och föräldrar som finns i flera städer i Sverige. Läs mer här: https://www.1177.se/

Behandling via nätet: https://www.beroendecentrum.se/vard-hos-oss/behandling-via-natet/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet