porträtt Jonathan Ilia och någon som tar kokain (?)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fältassistenten Jonathan Ilia i Linköping är en av dem som medverkar i UR:s serie Allt om knark. Hör honom berätta om läget i videon. Foto: Carl Larsson/SVT och UR

Fältassistent om knark: ”Har blivit mycket vanligare”

Publicerad

Narkotikan tar en allt större plats i populärkultur och ungdomars vardag. För att ge svar på frågor och väcka debatt har UR, Utbildningsradion, gjort serien ”Allt om knark” där flera Linköpingsbor är med.

Det rör sig om hjärnforskaren David Engblom, professorn Henrik Green, akutläkaren Johan Sköld och fältassistenten Jonathan Ilia.

Ilia jobbar sedan fyra år som fältare i Linköping. Främst i stadsdelen Berga, men även i Skäggetorp. Han möter påverkade ungdomar ofta i sitt arbete.

– Det har blivit vanligare och nu är de unga. Det är mycket lustgas, även om det inte klassas som narkotika än.

Han är övertygad om att exponeringen av narkotika i media och framför allt grupptryck bidrar till att unga testar knark.

– Vi måste börja jobba med dem tidigt. Redan i sexan, sjuan och åttan. Vi har märkt att det är där det börjar gå snett.

Jonathan Ilia berättar mer om fältarbetet i videon ovan.

Poliser, langare och missbrukare

Syftet med serien är att öka kunskapen i ämnet och skapa debatt. Ungdomar har fått skicka in frågor och myterna kring droger granskas. Poliser, före detta langare och missbrukare, samt anhöriga som drabbats av narkotikans baksida medverkar.

Även vad som händer i kroppen när man tar droger och vad som sker vid en överdos tas upp i programmen.

Allt om knark har premiär onsdag 18 september och sänds i SVT1 samt UR Play. Glimtar ur serien ser du i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.