Foto: SVT

Fältbiologerna blir kvar hela sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Redan idag får Nordkalk påbörja arbetet med kalkbrytningen vid Bunge-Ducker på Gotland, sedan ett beslut i Högsta Domstolen. Som svar på tal tänker fältbiologerna vakta skogsområdet hela sommaren.

– Vi kommer att vara här och ha personer på plats under hela sommaren. Sen får vi se, det beror på vad Högsta Domstolen beslutar sig för efter sommaren. Vi ska vara här och visa vad vi står för, säger Linn Andersson som är med i Fältbiologerna.

Som mest har de varit ett 30-tal personer på plats i skogen i närheten av området. Just nu campar ett femtontal fältbiologer på plats.

Högsta domstolen avvisade igår Naturvårdsverkets vädjan att Nordkalk skulle tvingas vänta med brytningen tills Högsta Domstolen avgjort om fallet tas upp eller ej.Domstolens avvisning gör att Nordkalk kan börja med arbetet direkt. Den finska mineralkoncernen har processat i sex år för att få chans att bryta kalk i området.

”Orimliga reaktioner”

– Vi kommer att dra igång skogsavverkningen nu. Det är det vi börjar med det kommer ta ett antal veckor i det första skedet, säger Nordkalks Håkan Pihl.

Han anser att reaktionerna på brytningen varit ”orimliga”. En stor del av rättsprocessen har handlat om de naturvärden som hotas genom kalkbrytningen. I domen som kom nyligen förtydligas Nordkalk dispens från artskyddsförordningen.

– Det är oroande. Vi är bekymrade över att det har blivit utfallet. Det är stora skyddsvärden i området. Bland annat finns flera rödlistade arter, både växter och djur i skogsområdet, säger fältbiologen Linn Andersson.

Nordkalk tycks ta fältbiologernas agerande med ro:

– Det är väl deras syn på hur de vill greppa frågan, men vi har nu ett beviljat tillstånd och en ny verkställighet. Genom åren har vi tappat massa tid på den här processen. Vi räknar med att köra vidare, säger Håkan Pihl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.