Vlora och hennes två barn utvisas till Kosovo Foto: Philip Sundén

Vlora och barnen utvisas efter åtta år

Uppdaterad
Publicerad

Vlora Syla och hennes två barn har bott i Sverige i åtta år. Nu ska de utvisas till hemlandet Kosovo, trots att hon har fast jobb sen flera år och barnen inte kan ett ord av hemlandets språk.

Under tisdagen hade många samlats på Vlora Syls arbetsplats i Åtvidaberg, där hon har en fast anställning som lokalvårdare, för att visa sitt stöd för familjen.

Bland dem som var på plats fanns barnens klasskamrater, föräldrar, skolpersonal, en tidigare riksdagsledamot och arbetskamrater.

Åtvidabergsfamiljen utvisas

– Jag kan inte åka tillbaka till mitt hemland. Det är jättesvårt. Om jag återvänder kommer allt att upprepas av det som jag flydde ifrån, säger Vlora Syla.

Sökt asyl

Hon berättar att hon flydde till Sverige från Kosovo för åtta år sedan efter att ha utsatts för hedersrelaterade hot. Tillsammans med sina två barn sökte hon asyl i Sverige. Hon fick tre avslag på sin ansökan och gömde sig därför, först i Malmö och sedan i Åtvidaberg.

LÄS MER: Migrationsverket: ”Ramverket för att skydda kvinnors rättigheter har stärkts i Kosovo”

Hon ansökte igen om både asyl och arbetstillstånd 2015.

– Ja, jag sökte om asyl igen 2015, men fick bara arbetstillstånd. Jag har jobbat mer än två och ett halvt år och trivs jättebra. Nu säger de att jag ska tillbaka till mitt hemland. Jag jobbar, jag betalar skatt här i landet, säger Vlora Syla.

Kastas ut

Trots arbetstillstånd har den senaste asylprocessen, som pågått sedan 2015, nu nått vägs ände och familjen ska utvisas.

 – Ja, där står vi i dag. Hon har jobbat i två år och sju månader och är en jätteduktig tjej som jag gärna vill ha kvar som anställd, säger kvinnans arbetsgivare Kenneth Axelsson.

Följer inte barnkonventionen

Migrationsverket anser att Vlora begått ett lagbrott genom att inte följa avslaget om asyl. Hon har dessutom fått ett tvåårigt återreseförbud.

Barnen, som inte kan ett ord av hemlandets språk, går i skolan och har ett fungerande föreningsliv i Åtvidaberg.

– Utifrån vad jag förstått utgår man inte från barnens bästa. Det står ju tydligt i både lagar och barnkonventionen att det är det som vi ska utgå i från. Men det känns inte som att man gör det, säger barnens rektor Maria Gullquist.

Finns skydd i Kosovo

Migrationsverket anser inte att dagens situation i Kosovo kan utgöra en grund för uppehållstillstånd.

– Det finns myndighetsskydd i Kosovo. Hon gör rätt för sig nu med att hon arbetar, med det som ligger henne i fatet är att de vistades en lång tid i Sverige utan att ha rätt till det, säger Irene Sokolow, presstalesperson på Migrationsverket.

Sokolow säger också att ramverket för att skydda kvinnors rättigheter i Kosovo har stärkts under senare tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtvidabergsfamiljen utvisas

Mer i ämnet