Familj i Linghem öppnar dörren för krigets flyktingar

Publicerad

Amanda Suu och hennes familj har valt att byta rädslan för kriget mot handlingsskraft och öppnar nu sitt hem för eventuella flyktingar.

– Rädslan har gått över till ilska och sorg. Vi känner att vi måste göra någonting. I vår familj är det självklart att man hjälper till, vi lever efter den gyllene regeln, säger Amanda Suu.

Familjen som bor i Linghem utanför Linköping har skrivit upp sig på olika hjälporganisationers listor och gått med i facebookgrupper men har ännu inte fått kontakt med någon familj.

Krigets första flyktingar

Under tisdagsmorgonen anlände ett 90-tal Ukrainska flyktingar till Karlskrona med färjan från den polska staden Gdynia. En av de var småbarnsmamman Zatuliviter Nataliia som flytt från Kiev. Hon känner sig trygg över att vara i Sverige men framtiden känns oviss, säger hon.

– Vi har haft tur att folk har hjälpt oss. För när vi lämnade Kiev hade vi ingen plan, säger hon till SVT Blekinge.

Se videon för att höra hur familjen i Linghem förbereder sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.