Två personer står vid en stuga med en träveranda, klädda i varma ytterkläder. Den ena har på sig en orange jacka, medan den andra bär en grön jacka. I bakgrunden syns snö och skidor lutade mot väggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du familjen Wallman som delar sina erfarenheter från att ha handlat endast en gång under ett helt år. Foto: Edina Foric/SVT

Familjen Wallman: Ett år utan matinköp – så gick det

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2023 beslutade familjen Wallman från Söderköping att göra något ovanligt. De handlade mat för 30 000 kronor med målet att inte handla mer på ett helt år – men hur har det gått?

– Det var en mycket mindre utmaning än vad vi trodde att det skulle vara, säger Robert Wallman.

I september tog utmaningen slut. Sedan dess har de handlat två gånger. Men i november storhandlade de igen, men denna gång för 18 000 kronor, då mycket av maten de köpt första gången fortfarande inte har tagit slut.

– Vi ska fortsätta med att handla varje år, fast nu inte som en utmaning utan att nu tillåter vi oss själva att åka och handla om vi skulle vilja, säger Korp Wallman.

Redo för krig och kris

Familjen Wallman gillar inte att handla, och förutom att de sparar tid genom att bara handla en gång om året, känner de sig också redo för krig och kris.

– Myndigheterna går ju ut och säger att man ska ha mat för minst en vecka.

De hoppas att deras erfarenhet kan inspirera fler att överväga att storhandla och planera sina matinköp för att spara tid och vara bättre förberedda för oväntade händelser.

– För många känns det kanske orealistiskt, men man kan tänka: Hur ofta handlar jag? Om man handlar varje dag då kan man börja handla två gånger i veckan istället, säger Korp.

Beställde all mat

När de storhandlade för 30 000 kronor första gången och 18 000 kronor andra gången, gick de inte bara in i affären utan de beställde maten först.

– Man såg ju under pandemin att det skapande panik när hyllor började stå tomma och man började tokhandla vissa saker. Därför skickade vi en lista på allt vi ville köpa och hämtade upp det, säger Robert.

I videoklippet längst upp får du bland annat se hur de förvarar maten för att den inte ska bli dålig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.